Сравниха новата Мис Хелзинки с маймуна (СНИМКИ)
Сравниха новата Мис Хелзинки с маймуна (СНИМКИ) / pixabay.com

В България сме свикнали всеки конкурс за красота да е съпроводен със скандали. Винаги има недоволни от избора, винаги има обвинения, че титлата е купена. Злобните нападки и коментари в това отношение обаче не са типични само на нашите географски ширини.

Връчването на титлата на "Мис Хелзинки" беше разгорещено обсъждано масово в европейските медии, а в социалните мрежи дискусиите стигнаха до брутални грозни изказвания, предаде "24 часа".

"Мис Хелзинки" е регионален конкурс, който иначе не би привлякъл ничие внимание, освен това на тамошните медии и би получил бегло отразяване. Само че този път победителка стана 19-годишната Сефора Икалаба. От 10-те участнички тя бе единствената тъмнокожа и спечели титлата.

Родена е в Нигерия и пристига във Финландия на 6-годишна възраст. Изборът на Сефора бе определен от някои медии като послание за политически коректното: "Добре дошли на Третия свят!". Вероятно това са били и аргументите на журито точно тя да спечели короната.

Но конкурсът предизвика вълна от агресивни коментари. Част от тях са откровено расистки. Обвиненията са: "Финландците са от бялата раса и тъмнокожа жена няма място в такъв конкурс дори като участничка, още по-немислимо е да го спечели." Сравняват я с маймуна и изреждат още куп обидни епитети. Негативни обаче са и реакциите на хората, които подчертават, че не разделят кандидатките по цвета на кожата им. Обвиняват журито, че във финалната тройка не е избрало най-красивите участнички.

А за самата Сефора твърдят, че в никакъв случай не може да бъде определена като красив модел, нещо повече - тя е откровено грозновата. Голям нос, груби черти, кривогледа, са само част от описанията, които дават на новата Мис Хелзинки.

Самата тя явно не се впечатлява особено от тези нападки, обяснявайки, че се е явила на конкурса, за да докаже, че и тъмнокожите жени могат да печелят титли като красавици. Но пък и това изказване може да се приеме като расистко, защото самата тя разделя жените на бели и черни.

Твърди, че е очаквала подобни нападки още преди да се запише за участие, така че е напълно подготвена за всичко, което се изсипва по неин адрес. "Аз съм млада и нямам намерение да се отказвам", със самочувствие коментира Сефора. Добавя, че много по-важни за нея са поздравленията, които е получила, а те никак не били малко.