Над 2500 кукери дефилираха на площада в Разлог
Над 2500 кукери дефилираха на площада в Разлог / Снимка: Вероника Атанасова


Маскарадната група „ Кукери" от ямболското село Калчево и Станчинарската група „ Братя Соколови" от Петрич грабнаха първо място на Международния карнавал „Старчевата", който се проведе в Разлог.

Второто място също си поделиха две групи - Кукерската група от ямболското село Победа и Кукерската група от карловското село Климен. На трето място се класираха групите „ Арапи" от Шумен и „ Джамалари" от кюстендилското село Жабокрът.

Наградата за най-масово участие спечели групата от разложкото село Бачево. Освен това те грабнаха и призовете за най-малък и най-възрастен участник.

За най-оригинални костюми наградата бе връчена на кукерската група от ямболското село Зимница, а за оригинално представяне спечели Кукерски състав от карловския квартал „ Сушица".
Наградата за приемственост на традициите пък бе присъдена на Кукерския състав от село Горно и Долно Сахране, община Павел баня.

2 500 участници от 19 групи дефилираха на VII Международен карнавал „ Старчевата" на централния площад в града. Гости на карнавала бяха и групи от Македония, които представиха традиционни за тяхната култура обичаи. На събитието първа дефилира кукерската група от село Бачево, а финалът бе впечатляващ, когато сборна група на домакините от близо 1000 участници, облечени в кукерски костюми и разложки народни носии, изнесоха спектакъл на традициите и обичаите.

Зам. кметът инж. Венцислав Гърменов и секретарят на Федерацията на Европейските карнавални градове Александър Цицимов, който бе сред официалните гости, поздравиха всички участници и гости на карнавала. Събитието се организира от Община Разлог, под патронажа на кмета инж. Красимир Герчев.