Танева: Птичият грип не застрашава хората и те трябва да бъдат напълно спокойни
Танева: Птичият грип не застрашава хората и те трябва да бъдат напълно спокойни / снимка: Дарик радио
Танева: Птичият грип не застрашава хората и те трябва да бъдат напълно спокойни
92099
Танева: Птичият грип не застрашава хората и те трябва да бъдат напълно спокойни
  • Танева: Птичият грип не застрашава хората и те трябва да бъдат напълно спокойни

Между 5 и 6 милиона лева ще са нужни на държавата, за да се справи с птичия грип и да обезщети фермерите. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието и храните в оставка Десислава Танева в предаването „Седмицата" на Дарик радио. Тя припомни, че това е заболяване само на птиците и не е опасно за хората.

"Регистрирани са 59 огнища, от които 4 са при диви патици, всички останали са при домашни птици. Птичият грип не застрашава хората и те трябва да бъдат напълно спокойни. Човек не може да се зарази, употребявайки пилешка храна. Българска агенция по безопасност на храните до момента е ангажирала ресурси за справяне с епизолтията? в размер на около 1 милион лева. Извън това следва да прибавим и стойността на обезщетенията, които ще бъдат платени на фермерите с умъртвените птици. Тези обезщетения, когато те се изчислят, ще бъдат прибавени към тази сума. Към момента мога да кажа ориентировъчно около 5-6 милиона. Парите са от българския държавен бюджет, но има европейско законодателство, че при такава епизолтия ЕС възстановява на страната направените разходи между 50 и 75%, при условие, че одобри мерките, които са взети".

Изпълнителната агенция по горите: Ловците веднага да подадат сигнал, ако открият болна птица

Според Танева, наличието на голям сняг е само от полза за земеделските култури, тъй като това ще подпомогне на по-късен етап развитието на посевите.

Целият разговор с министърът на земеделието и храните в "Седмицата" по Дарик Радио можете да чуете в аудио записа.