Японска компания се призна за виновна заради дефектни въздушни възглавници
Японска компания се призна за виновна заради дефектни въздушни възглавници / Thinkstock/Getty Images

Японската компания за автомобилно оборудване "Таката" се съгласи да се признае за виновна в извършване на криминално деяние в САЩ и ще изплати 1 млрд. долара под формата на глоби и обезщетения за прикриване на опасен за живота дефект в произвежданите от нея въздушни възглавници, предаде АП.

По силата на споразумение, постигнато с американското правосъдие, "Таката" ще заплати наказателна глоба в размер на 25 млн. долара, 125 млн. на физически лица, пострадали от въздушните възглавници, и 850 млн. долара на автомобилните производители, които са закупували нейните продукти и са понесли загуби от масовото изтегляне на коли от пазара заради дефектните възглавници.

Японска компания прави дефектни въздушни възглавници

Плащанията към физическите лица трябва да бъдат направени в кратки срокове. Парите за автомобилните производители следва да постъпят по сметките им до пет дни след очакваната продажба или сливане с друга компания на "Таката". Очаква се тя да бъде продадена на автомобилен производител или инвеститор по-късно през годината, отбелязва АП.

"Таката" се оказа в центъра на скандала с въздушните възглавници през 2014 г., припомня ТАСС. Както установиха американските власти, произведените от компанията въздушни възглавници могат да се издуят с твърде голяма сила, да експлодират и да разпръснат в купето метални частици, ранявайки шофьора или пътниците.

При такива инциденти в света са загинали най-малко 16 души, 11 от които в САЩ, а над 180 са били ранени.

Източник: БТА