Радев пред France 24: България не е зависима от Русия, ясно е ориентирана към ЕС
Радев пред France 24: България не е зависима от Русия, ясно е ориентирана към ЕС / БГНЕС, архив

България не е зависима от Русия и има ясна ориентация към Европейския съюз. Това заяви новоизбраният президент Румен Радев в интервю за France 24, цитирано от offnews.bg.

Той признава, че 10 години след присъединяването на България към ЕС страната ни, описана от френската репортерка като най-бедната в блока, с доход два пъти под средното ниво, не всички очаквания са изпълнени.

"Наистина членството на България в ЕС е нашият стратегически избор. Много неща се промениха в тези 10 години", казва Радев. "Очакванията, че ЕС като абстрактно понятие ще донесе богатство, сигурност и просперитет, не се оказаха верни доколкото очаквахме", заявява новоизбраният президент.

Новият президент на България не е толкова проруски, колкото го изкарват

"Това, което ние не искаме и не можем да приемем, е Европа на две скорости. Не мисля, че това е честен подход", коментира бившият военен. По думите му страната ни отдавна е изпълнила изискванията за присъединяване към Шенген и фактът, че не е част от пространството, застрашава сигурността на Европа. "Когато нямаме достъп до шенгенската информационна система, сме по-неспособни да защитаваме външната граница. Това според мен е нечестно", изтъква бъдещият президент.

Румен Радев коментира и помощта, която страната ни получава в охраната на границите ни: "Това е нещо много важно, което се случи. Що се отнася до финансиране, човешки ресурси, техническо оборудване, това е важна подкрепа, която получаваме, но не е достатъчна. Европа продължава да издига граници във вътрешността си, което мисля, че е губещ подход, защото Европа трябва да фокусира усилията си върху защитата на външните граници. Очакваме много неща, очакваме по-силна подкрепа. Държави като България нямат ресурси сами да се справят с охраната на границата си", казва Радев, допълвайки, че иска европейската подкрепа да продължи.

Ще разсее ли Румен Радев слуховете за опасна близост с Москва?

Радев изразява желанието си санкциите срещу Русия, наложени заради анексирането на Крим, да бъдат отменени. "Разбира, че искаме да видим тези санкции отменени. Ако погледнем назад в историята на света, можете ли да дадете пример, в които да са довели до позитивен ефект? Обикновено санкциите се налагат шумно и се вдигат тихо. Знам, че колкото щети нанасят на Русия, толкова нанасят и на европейските държави. И двете страни губят", казва Радев. Той допълва, че България ще следва европейската политика, но също така ще има своя глас.

Плевнелиев не иска България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес

Дни преди встъпването си в длъжност, Радев отново затвърждава вижданията си, че на ситуацията с Крим трябва да се гледа прагматично и той де факто е руска територия.

"Мисля, че по този въпрос трябва да има повече реализъм и прагматизъм. Де юре Крим е украински, той е на украинската карта. Де факто е руски. Не можем да пренебрегнем реалността, че в Крим има руски флаг. Това е реалността. Бъдещето на Крим ще се реши от хората. Въпросът, който трябва да зададем, е искат ли хората в Крим да се върнат към Украйна. Това не е незначителен въпрос. Трябва да намерим цивилизовано решение", твърди Радев.

"България има много ясна ориентация към ЕС", отговаря Радев на въпроса на силното руско влияние в икономиката и енергетиката. Той допълва, че най-големите инвеститори в страната са именно европейски.