Защитни мерки за борба с инфлуенца по птиците прие Общинската комисия за борба с епизоотичните ситуации в Елена
Защитни мерки за борба с инфлуенца по птиците прие Общинската комисия за борба с епизоотичните ситуации в Елена / DarikNews.bg, архив

Защитни мерки за борба с инфлуенца по птиците прие на свое заседание Общинската комисия за борба с епизоотичните ситуации в Елена. 

От началото на месец ноември 2016 г. епизоотичната обстановка по отношение на болестта инфлуенца по птиците   - птичи грип рязко се влоши, като болестта се разпространи широко сред диви и домашни птици. Птичият грип засегна още 14 европейски държави, а основният начин на разпространение на болестта е с мигриращите диви птици. Очаква се през  зимните месеци да се увеличи силно миграцията на диви птици от север, което ще повиши опасността от разпространение на птичия грип.

В тази връзка и в изпълнение на Заповед № РД 09-1024/29.12.2016 г.на министъра на МЗХ  Общинската комисия в Елена прие мерки. При съмнение за болестта собствениците на домашни птици трябва да сигнализират официалния  ветеринарен лекар в общината д-р Милев и частните ветеринарни лекари, обслужващи животновъдните обекти в община Елена. Сред мерките е забрана за придвижване  и търговия на птици. Всяко движение трябва да бъде извършвано след преглед от ветеринарен лекар и издаване на ветеринарно медицинско свидетелство за придвижване. Незабавно трябва да се  уведомява официалния ветеринарен лекар за всяка висока смъртност на домашни и диви птици и констатиране на птици с некоординирани движения. Лекарят трябва да се уведомява и при изменение от нормалния вид на вътрешните органи при първичната обработка на отстреляния пернат дивеч.

Сред приетите мерки са още  стриктно спазване на лична хигиена при боравенето с трупове на пернат дивеч, стриктно взимане и предоставяне на проби за изследване  -  цял труп на птица, съгласно инструкции от официален ветеринарен лекар, след първичната обработка на отстреляния пернат дивеч обезвреждане чрез загробване или изгаряне на перушина, черва и други отпадни продукти. В никакъв случай такива странични продукти не бива да бъдат оставяни в природата или дворовете, тъй като те могат да бъдат потенциален резервоар и източник на зараза.

Контрол върху здравословното състояние на дивите животни  се осъществява от ЛРД "Сокол 1899“  в  Елена, както и извършване на периодични проверки в периметъра на язовир "Йовковци“.