Комисията по заетост класира 75 заявки от работодатели по две схеми по европрограма
Комисията по заетост класира 75 заявки от работодатели по две схеми по европрограма / Радка Минчева

Комисията по заетост към Областния съвет за развитие на област Разград класира общо 75 заявки на работодатели за включване в две схеми по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

По схема „Обучения и заетост" са подадени 57 заявки от работодатели за 217 работни места. Финансовият ресурс за Област Разград по тази схема е 839 169 лв. Класираните заявки са 40, а резервния списък на подадените заявки са включени 15 бр. заявки. Две от заявките са анулирани и недопуснати.

По схема „Обучение и заетост на младите хора“ са подадени 35 заявки от работодатели за 117 работни места. Финансовият ресурс за Област Разград по схемата е 1 512 239 лв. Класирани са всички подадени заявки по тази схема.

Окончателното одобрение се извършва от Агенция по заетостта, която ще публикува на интернет страницата си Списък с одобрени/ неодобрени работодатели по схемите, а одобрените работодатели ще бъдат поканени да сключат договор за осигуряване на заетост.

Целите на схема „Обучения и заетост" са интеграция на безработни лица на възраст над 29 г., регистрирани в бюрата по труда, в заетост при работодател в реалния бизнес или институции на местното самоуправление чрез обучения, съобразени с индивидуалните нужди на работното място и субсидия за заетост – обяви на заседанието директорът на Бюро по труда-Разград Христина Кулишева. Допустимите целеви групи са безработни лица на възраст над 29 г., като с приоритет ще бъдат подкрепени безработни лица от целевата група, които са: с основно или по-ниско образование; продължително безработни с регистрация в бюрото по труда от 12 и повече месеца; безработни на възраст над 54 години. По схемата ще се осигуряват средства за обучение и за наемане на лицата за период до 12 месеца.

Целите на другата схема „Обучение и заетост на младите хора“ са интеграция на безработни младежи до 29 г. възраст включително регистрирани в бюрото по труда, в заетост при работодател чрез осигуряване на обучения и субсидия за продължителна заетост. Допустими целеви групи са безработни младежи до 29 г. (включително), регистрирани в бюро по труда, които не участват в никаква форма на заетост, образование и обучение, като с приоритет ще бъдат подкрепяни тези, които са: с основно или по-ниско образование; продължително безработни с регистрация в бюро по труда от 12 и повече месеца; се регистрирали в ДБТ в следствие от активиране в рамките на операция “Активни”. По схемата ще се осигуряват средства за обучение и за наемане на лицата за период до 6 месеца.

Максималният брой лица, които могат да се наемат от страна на 1 работодател, е 10.

Комисията по заетост класира 75 заявки от работодатели по две схеми по европрограма
netinfo