Как да избегнем течовете в парните инсталации?
Как да избегнем течовете в парните инсталации? / Thinkstock/Getty Images

Как да бъдат избегнати течове във вътрешните инсталации на сградите, съветват от EVN Топлофикация. С оглед завишената консумация на топлинна енергия заради ниските външни температури, дружеството предлага набор от лесни стъпки, чрез които могат да се избегнат течове и да се поддържа нормално функциониране на системите.

На първо място е важно клиентите да следят да няма оставени отворени прозорци на стълбищните площадки и общи части на жилищната сграда (входове, мазета, гаражи). Всеки продължително отворен прозорец допринася към по-бързото изстиване на сградата и по-голямата обща консумация на топлинна енергия. Подобно изстиване на сгради се наблюдава при продължителни ниски температури, каквато е ситуацията в момента и чрез добре уплътнени прозорци този процес би се забавил.

Що се отнася до инсталациите вътре в апартаментите, e добре клиентите да не покриват отоплителните уреди с дълги и тежки завеси и да не поставят пред тях мебели и декоративни прегради, които по този начин да спират топлината, отдавана в помещението.

Важно е радиаторите да не бъдат изключвани напълно при отсъствие през деня, защото така стените на жилището изстиват и впоследствие уредите консумират повече енергия, за да достигнат отново желаната висока температура.

Тази мярка важи изключително силно за училищата, които следва да не изключват и да не намаляват режима на топлоподаване, дори и в неучебни дни. Това е така, защото при изключване на циркулацията на топлата вода през зимата има риск от замръзване на части от вътрешната инсталация на сградата или влошено топлоподаване в крайни точки. С оглед избягване на аварии по вътрешните инсталации в училищните сгради дружеството съветва отоплението да бъде включено на нормалния договорен режим, което ще допринесе и за ефективното отопление на сградите.