Кой стана „Читател на годината на библиотека „Априлов-Палаузов
Кой стана „Читател на годината на библиотека „Априлов-Палаузов / netinfo

За втора поредна година Регионална библиотека „Априлов-Палаузов" се включи в националната кампания „Читател на годината". Кампанията беше инициирана в навечерието на 24 май 2015-та година от българския евродепутат Мария Габриел и Столична библиотека, с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация.

Съгласно регламента носителите на приза да са читатели с най-много еднократно заети през 2016 г. книги, в категория „Възрастни читатели" библиотеката отличи на първо, второ и трето място съответно Севда Йовкова с 368 заети библиотечни единици, Пламен Илчев с 314 заети библиотечни единици и Добромир Търновски - със 144 заети единици. Тримата носители на приза „Читател на годината 2016" библиотеката награди с безплатна регистрация за 2017 г. и с подаръчен комплект от книги и рекламни материали на институцията.

Като читател на годината за габровската библиотека Севда Йовкова получава и наградата в националната кампания „Читател на годината" - посещение на Европейския парламент в Брюксел. Севда Йовкова е преподавател в СУ „Отец Паисий" - Габрово. Тя е дългогодишен потребител на библиотечни документи и услуги - взаимната любов и отдаденост библиотека-читател за нея започва още в ранните й ученически години и продължава и до днес.

Кампанията бе провокирана от изследване, според което 5% от българите не са прочели нито една книга през живота си, почти 32% от пълнолетното население на страната споделят, че през последната година не са прочели нито една книга, а 27% са на мнение, че не е нужно изобщо да четат.

Основната цел на инициативата е да стимулира интерес към четенето сред всички възрасти чрез българските библиотеки, които имат една от централните роли за подобряване на уменията за четене и усвояване на подходящата информация според индивидуалните потребности.

Победителите в нея, излъчени от регионалните библиотеки в страната, ще бъдат наградени на тържествена церемония в Дома на Европа в София на 21 януари, а голямата награда е осигурена от заместник-председателя на групата на Европейската народна партия в Европарламента и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел.