Общината може да покрива загубите на болниците от неосигурени пациенти
Общината може да покрива загубите на болниците от неосигурени пациенти / Dariknews.bg, архив

Варна се нуждае от актуализирана стратегия за развитие на общинското здравеопазване. Около това мнение се обединиха участниците в работната среща с ръководителите на общински лечебни заведения, инициирана от председателя на здравната комисия към Общинския съвет доц. Антоанета Цветкова.

На срещата беше обсъдено състоянието на общинското здравеопазване и възможните стъпки за преодоляване на трудностите. Загубите заради неосигурените пациенти и текучеството на кадри са само част от проблемите, с които се сблъскват варненските болници и диагностични центрове с общинско участие.

Управителите на лечебните заведения се ангажираха в рамките на месец да изготвят конкретни предложения за реформиране на общинското здравеопазване, които ще бъдат дискутирани на нова среща. Ще бъде сформирана и работна група, която ще обсъди мерките за подобряване на здравеопазването на местно ниво.

Участниците в срещата се съгласиха, че оздравителен ефект ще има осигуряването и задържането на добри екипи, модернизирането на апаратурата и сградния фонд, профилирането на дейностите в отделните лечебни заведения, както и възможността за привличане на средства по европейски програми.  Според представителите на лечебните заведения добре би било да се изгради по-тясна връзка с Медицинския университет.

Предложено бе също да се създаде общинска програма за социално слаби и неосигурени пациенти, която да покрива част от загубите на здравните заведения от хората без здравни осигуровки, както и скринингова програма за профилактика на онкологичните заболявания.