Д. Райнов: Приключването на първия учебен срок ще бъде сложно
Д. Райнов: Приключването на първия учебен срок ще бъде сложно / netinfo
Д. Райнов: "Приключването на първия учебен срок ще бъде сложно"
92058
Д. Райнов: "Приключването на първия учебен срок ще бъде сложно"
  • Д. Райнов: "Приключването на първия учебен срок ще бъде сложно"

„Организацията по приключване на първия учебен срок е вече доста сложна, защото прекъсването на учебния процес се сля и с Коледната ваканция. И преди е имало ваканции заради грип, но те все са били през февруари, т.е. след края на първия учебен срок. Сега всички класни изпитвания и контролни се изместват в следващи седмици, което е едно изключително натоварване за учениците. Надявам се да няма повече прекъсвания  до края на януари за да може да се приключи успешно първия учебен срок“. Това заяви в интервю за Дарик началникът на Регионалното управление на образованието към МОН Димитър Райнов. Датите на олимпиадите също бяха променени, те ще се проведат от 21-ви до 29-ти януари и датите не могат да бъдат сменяни повече.

„Ако има удължаване на грипната ваканция след 16-ти януари ние като Регионално управление не можем да кажем как ще се излезе от тази ситуация и оформянето на успеха на учениците“, заяви Райнов.

Тази ситуация налага преструктуриране на учебния материал, което означава повече уроци да се предадат за по-кратко време. Ще се използва и резервът от учебно време, който е обаче само 5 дни, а прекъсването е повече.

Д Райнов Приключването на първия учебен срок ще бъде сложно
netinfo

Според Димитър Райнов няма вероятност да бъде съкратена междусрочната ваканция на учениците. Ако е обявена грипна ваканция в цялата страна то тогава следва Министерството на образованието да вземе решение за промяна на учебния график в национален мащаб.  „Поне аз си мисля, че ако само няколко общини са обявили ваканция, това няма как да се случи а ще се върви към сбиване на учебния материал“ смята Райнов.

Ръководствата на училищата сами ще решават как да променят учебния материал за да се навакса. „Това не означава, че ще има разлика в учебните заведения. Всичко се съгласува с Регионалното управление на образованието“, категоричен бе Димитър Райнов

Това че няма учебен процес не води до някакви икономии. Денонощно училищата се отопляват, защото това гарантира и функционирането на отоплителната система, добави Райнов.

Чуйте звуковия файл