Кризисен център „Самарянска къща“ стана на 13 години
Кризисен център „Самарянска къща“ стана на 13 години / Dariknews.bg, архив

Кризисният център "Самарянска къща", управляван от Сдружение „Самаряни", навърши 13 години. Той е най-големият функциониращ център в южна България, с капацитет 15 места, за кризисно настаняване на деца и жени, които са в състояние на силен стрес след преживяно насилие, останали без подслон, доходи, емоционална или материална подкрепа от близки хора. В защитена среда и под грижите на експертен екип, предоставящ непосредствена социално-психологическа подкрепа за разрешаване на най-спешните нужди, жените и децата преминават през процеса на възстановяване и интеграция. За всички клиенти услугите са напълно безплатни.

От януари, 2004 г., до сега, Сдружение „Самаряни" предоставя денонощна закрила, подслон и професионална помощ на жертви на домашно насилие и трафик в обособения Кризисен център. През първите шест години и половина неговото финансирането е осигурявано от Сдружение „Самаряни" чрез привличане на средства по проекти от американски и канадски организации, фондове в страната, посолства, общински бюджет, частни дарители и фирми, а по-късно - от месец юни, 2010 г. услугата вече става делегирана от държавата дейност.

През юли 2009 г., Общински съвет - Стара Загора взе единодушно решение на редовно свое заседание да разкрие услугата Кризисен център като делегирана държавна дейност. Центърът е една от 104-те услуги, подадени от Общините към бюджет 2010 г., които са отказани да бъдат финансирани от Министерство на финансите. След проведени редица срещи и изпратени писма на експертно ниво, въпросът е отнесен до Националния съвет за закрила на детето, където е изработен план за действие и са предприети конкретни стъпки от ръководството на МТСП за разрешаване на случая. Така с актуализацията на бюджета, през април, 2010 г., Кризисният център е вписан като делегирана от държавата дейност, което даде възможност за осигуряване на дългосрочна устойчивост на услугата, финансирана от Сдружението през неправителствени програми и проекти в периода 2004-2010 г.

Доверието от Община Стара Загора, дадено на Сдружението чрез делегиране на услугата, гарантира наличието на пакет от мерки в регион Стара Загора, които да са в защита правата на жертвите на домашно насилие и трафик, с което общината се нареди на едно от водещите места в страната по развитие на услуги.

Случаите, по които работи специализираният екип, са на жертви на домашно насилие и трафик не само от регион Стара Загора, но и от цялата страна. Това прави необходимостта от спешност, адекватност и професионализъм в действията от страна на специалистите като задължително условие за решаване на всеки един отделен случай.

От януари, 2004 г. до юли, 2016 г., включително, настанени в Кризисния център са били 614 клиенти, като 358 от тях са деца - 329 заради домашно насилие и 29 заради трафик; към Приемната - общо 1284 клиенти, като над 95 % от тях са потърсили помощ и подкрепа по повод преживяно домашно насилие; обаждания на Консултативната телефонна линия (042/ 64 11 11) - общо 2094 пъти.

Към Кризисен център "Самарянска къща" функционират Звено "Кризисно настаняване", Звено „Приемна за подкрепа",
Звено „Консултативна телефонна линия" - 042/641111 и Звено „Терапевтични програми"

През годините Кризисният център е привличал широка обществена подкрепа за различни каузи, целели подпомагането на специфични нужди на жените и децата, преминали през „Самарянска къща". Благодарение на доброволчество, дарителство и партньорство допълнителна подкрепа са получили деца и жени, срещнали непредвидени житейски предизвикателства - материална подкрепа за обзавеждане на жилище, учебни помагала за първия учебен ден, подобряване на жилищните условия на Центъра, обучителна подкрепа, покриване на здравни осигуровки за лечението на онкоболна жена и редица други.

Последното предизвикателство, с което екипът на Самаряни се е заел, е търсене на подкрепа за каузата „Дари за „Защита на жени, пострадали от насилие!""
Каузата цели да набере финансов ресурс за юридическа подкрепа на жени, жертва на насилие. Тези жени често няма към кого да се обърнат, след като са срещнали насилието по пътя на живота си и са го търпели дълги години от безсилие и усещане за безпомощност. Всяко едно дарение ще осигури възможност за юридическа подкрепа на жени и деца, които търсейки помощ, отиват в Приемната на Кризисен център "Самарянска къща", ще помогне на тези жени да направят избора животът им да стане по-безопасен, ще осигури възможност за защита на децата им от насилие, което не трябва да бъде част от тяхното детство.