Положителните мисли предизвикват положителни действия, смята Дани Белев
Положителните мисли предизвикват положителни действия, смята Дани Белев / Йордан Белев, личен архив

Тридесет и шест годишният Йордан Белев извади Богоявленския кръст от ледените води на Янтра в деня на именния си ден на 6 януари и приема този факт като вид благословия, която ще му донесе здраве. Всъщност габровецът е известен повече с артистичното си име Дани Маджик или със създадената от него и от партньора му Мистър Джим организация „Куик Хендс Проджект“. Дани е добре познат не само в Габрово, но в страната и в чужбина.

Именникът Йордан Белев извади кръста на Богоявление

Дани е организатор на фестивала за  Магична среща „Златна котка“.

Вестник „100 вести" публикува днес голям материал с Йордан Белев, интервю в което той разкрива част от живота си и своите мотиви да скача на Богоявление за кръста в река Янтра.

„Преди четири години приятелката ми ме попита: „Ти никога ли не си скачал за кръста? Как може – Йордан се казваш, а не си скачал?!“. Отивахме към центъра и аз си рекох: „Защо пък да не скоча!?“. Тогава и времето беше много приятно – слънчево и... скочих. Оттогава ми стана традиция всяка година. Пак заради жена! Жена е в основата.

Преди години бях започнал да постя. Спазвах Коледните и Великденски пости в продължение на седем години. Спазвах всичко, както си е записано в канона. Постът е повече за смирение на духа, отколкото физически. Но спазвах всичко – без алкохол, без месо и млечни продукти.

После се случиха някои неща, заради които нещо се преобърна в мен. Всъщност говоря за раждането на дъщеричката ми Янка, която се роди с проблеми. Това пречупи вярата ми. Аз още съм вярващ, но вече по малко по-различен начин отколкото църквата го насажда. Вярвам в Господ, но има правила и догми, които са разочароващи и демотивиращи.

За фестивала Магична среща „Златна котка“

През тази година ще бъде шестото издание. Отново сме поканили доста интересни хора. Това е двудневно събитие, свързано с магията и единственото място в България, в което се провеждат състезания за магьосници, журирани от топ звезди в магията от цял свят. Тук идват като лектори известни магьосници, които предават своите знания на младите момчета. Редуват се лекции и състезания. Избираме най-добрия магьосник и завършваме с една прекрасна Гала вечер на илюзионното изкуство, което радва всеки път габровци.

Мъчим се да надграждаме постигнатото всяка година. През миналата година за първи път направихме сценични декори, които сега ще гледаме да обогатим. Стараем се да се развиваме, за да могат младите магьосници да се учат и също да се развиват. И мога да кажа смело, че благодарение на този фестивал нивото на магията в България в последните две-три години дръпна доста нагоре.

Вече е доста модерно и често се случва някъде да поканят за участие фокусник. Става популярен новият жанр – „магията отблизо“. Магьосникът да дойде лично при теб в заведението на твоята маса и да ти направи някакъв фокус отблизо. Развива се това нещо, постепенно се отваря тази ниша в България, което говори добре за нас – че сме свършили някаква работа и сме популяризирали малко или много магичното изкуство".