Тръмп: Ако Путин ме харесва, това е актив, а не пасив
Тръмп: Ако Путин ме харесва, това е актив, а не пасив / БГНЕС

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че твърденията, че той е свързан с Русия, са били изфабрикувани от негови противници, предадоха световните агенции.

На първата си пресконференция от края на юли Тръмп, който ще встъпи в длъжност на 20 януари, каза, че ако от американски разузнавателни агенции са изтекли "недоказани съобщения" за негови връзки с Русия, това би било "огромно петно" върху тях. Тези твърдения не трябваше да бъдат публикувани, подчерта той.
"Смятам, че е скандално, скандално е, че разузнавателните агенции са допуснали (публикуване) на информация, която се оказа невярна и погрешна", каза Тръмп, цитиран от Франс прес.

Европейски политици молят Доналд Тръмп да не се сдобрява с Русия

Тази сутрин в поредица от туитове Тръмп заяви, че начинът, по който са се отнесли с него, е достоен за "нацистка Германия".

На въпрос по този повод на пресконференцията той заяви: "Това е нещо, което нацистка Германия би направила и е правела. Намирам за скандално, че тази невярна и погрешна информация, която никога не се е случвала, е станала публично достояние."

Според доклад Путин разпоредил киберкампания, с която да бъде подпомогнат Тръмп

Снощи американски официален представител заяви за Асошиейтед прес, че Тръмп е бил информиран миналата седмица от разузнавателната общност за непотвърден сигнал, че Русия се е сдобила с компрометираща лична и финансова информация за него.

Някои медии, сред които Си Ен Ен и в. "Ню Йорк таймс", заявиха вчера, че шефове на разузнавателни агенции са информирали Тръмп, действащия президент Барак Обама и членове на Конгреса за този сигнал. Те са им представили обобщение в две страници от 35-страничен документ, който бе публикуван изцяло от Бъзфийд.

Москва разполагала с компрометиращи информации за Доналд Тръмп

Тръмп заяви, че тези медийни съобщения са "много нечестни" и че това е отмъщение за победата му над други кандидати на Републиканската партия за президент и над демократката Хилари Клинтън.

"Печеля избори с лекота, установява се, че съществува страхотно "движение", а нечестните опоненти се опитват да омаловажат победата ни с изфабрикувани новини. Жалка работа", написа тази сутрин Тръмп в Туитър.

Кремъл: Не разполагаме с компромати за Тръмп и Клинтън

"Смятам, че е позорно, че тази информация е била пусната. Това са все лъжливи новини, измишльотини, това не се е случвало. Тия простотии са били стъкмени от болни хора и никога не е трябвало да бъдат публикувани. това е възмутително и във висша степен безотговорно", заяви Тръмп пред около 250 журналисти във фоайето на централата му в Ню Йорк - Тръмп тауър.

Тръмп благодари на американските медии, които са изразили скептицизъм за опозиционния доклад за отношенията му с Русия, който бе публикуван на сайта Бъзфийд, отбелязва ДПА.
Той отбеляза, че Бъзфийд "ще си понесе последствията" за публикуването на информациите за Тръмп и Русия.

В същото време Тръмп призна, че Русия е извършила хакерски атаки срещу Демократическата партия в Съединените щати, чийто кандидат Хилари Клинтън бе негов основен съперник на президентските избори. Русия извършва кибернападения срещу САЩ, но това правят и други страни, отбеляза новоизбраният американски президент.

Тръмп съобщи, че е възложил на американското разузнаване до 90 дни да изготви разширен доклад за хакерските атаки срещу САЩ и мерките да им се противодейства, предаде ТАСС.

"Хакерски атаки срещу САЩ извършват всички, включително Русия и Китай", заяви той.

Обама към Тръмп: Владимир Путин не е от нашия отбор

"Путин не е трябвало да хаква и не смятам, че ще го прави повече. Русия ще уважава САЩ повече, след като стана президент", каза Тръмп, цитиран от Ройтерс.
Ако руският президент Владимир Путин ме харесва, това е актив, а не пасив, тъй като отношенията между двете страни в момента са ужасни, каза Тръмп. В същото време той заяви, че не знае дали ще има добри отношения с Путин.

Кисинджър ще е посредник между САЩ и Русия при президентството на Тръмп

В отношенията с Русия "няма копче за рестартиране. Или ще се спогаждаме, или няма. Надявам се, че ще се разбираме, може и да не стане, възможно е, но Русия, Китай, Япония, Мексико, всички страни ще ни уважават много повече, отколкото при предишната администрация", заяви Тръмп.

Путин с писмо до Тръмп, в което иска да възстановят руско-американските отношения

Мексико ще плати построяването на стена по границата със САЩ, каза Тръмп.
По време на предизборната кампания той обеща такава мярка с цел спиране на нелегалната имиграция. Той каза, че няма да чака да приключат преговорите с Мексико, преди да започне да строи тази стена.

"Бих могъл да изчакам около година и половина докато завършим преговорите си с Мексико, които ще започнат веднага след встъпването ми в длъжност, но не искам да чакам. Вицепрезидентът Майк Пенс ръководи усилията за получаване на окончателно одобрение от различни агенции и от Конгреса да започне строежът на стената. Мексико ще ни я плати под някаква форма", заяви Тръмп.

Тръмп обеща да депортира от 2 до 3 милиона нелегални имигранти

Тръмп също така обяви, че ще номинира сегашния заместник-министър по въпросите на ветераните Дейвид Шулкин за ръководител на това министерство.

Той добави, че очаква да номинира кандидата си за Върховния съд до две седмици след встъпването си в длъжност и че вече е разговарял с няколко възможни кандидати.

Във Върховния съд на САЩ има овакантено място след смъртта на консервативния съдия Антонин Скалия миналата година. В момента Върховният съд е идеологически разделен на четирима консерватори и четирима либерали, отбелязва Ройтерс.

Тръмп ще отмени две трети от указите на Обама?

Тръмп заяви, че планът за замяна на здравната реформа на Барак Обама "Обамакеър" ще бъде оповестен при одобряването на кандидата му за министър на здравеопазването.
Планът ми ще е тази здравна реформа да бъде "премахната и заменена", каза той, като добави, че това ще стане "общо взето едновременно".

Тръмп нарече здравния закон на Обама "пълно и абсолютно бедствие", което се проваля, и заяви, че републиканците ще направят "огромна услуга" на демократите, като го заменят.

Източник: БТА