665 бедни от Разградско с безплатен обяд по европрограма, една трета са в Лозница
665 бедни от Разградско с безплатен обяд по европрограма, една трета са в Лозница / ОИЦ-Разград

Община Лозница осигурява безплатен обяд за най-много бедни хора по европрограма, която се реализира в цялата Разградска област.

Проектите по процедурата  BG05FMOP001-3.002 „Осигуряване на топъл обяд - 2016”  се финансират от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане – съобщават от Областния информационен център-Разград. Операцията допълва, надгражда и разширява обхвата на дейностите на обществените трапезарии, финансирани чрез фондСоциална закрила” от националния бюджет. Тя допринася за постигане на общата цел на програмата, свързана с намаляване на броя на живеещите в бедност чрез подпомагането им с храни.

Проектните дейности в Лудогорието са стартирали през месец юли 2016 г. и ще приключат на 30 април 2017 г. – припомнят от ОИЦ-Разград. Общата стойност на всички проекти е над 302 хил. лева. Разпределението на средствата за обхванатите 665 лица в цялата област, е както следва:

· Община Самуил – 98 430 лева, 155 потребители;

· Община Исперих – 47 817 лева, 90 потребители;

· Община Лозница – 41 492 лева, 200 потребители;

· Община Завет – 29 398 лева, 70 потребители;

· Община Разград – 29 348 лева, 50 потребители;

· Община Цар Калоян – 29 348 лева, 50 потребители;

· Община Кубрат – 26 565 лева, 50 потребители.

Целеви групи по процедурата са: лица, подпомагани по чл.9 от Правилника за приложение на Закона за социално подпомагане; лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях; самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии; скитащи и бездомни лица.

Целта на социалната услуга е да осигури храна за обяд – супа, основно ястие и хляб, на лицата и семействата, които не могат да си я осигуряват сами поради материални, финансови и здравословни проблеми. В проектните дейности са предвидени и съпътстващи мерки за представителите на целевите групи, изразяващи се в индивидуално консултиране относно възможностите за ползване на други социални и административни услуги, консултиране за здравословно и балансирано хранене, други форми на подкрепа, съобразно нуждите и проблемите на хората.