Апендиксът не е закърнял орган, а има важна биологична функция
Апендиксът не е закърнял орган, а има важна биологична функция / ThinkStock/Getty Images

Американски учени, изследвали еволюцията на апендикса у хората, твърдят, че той не е закърнял орган, а има важна биологична функция - да съхранява "добрите" бактерии, съобщи Прес асосиейшън.

Откриха нов орган в човешкото тяло

Апендиксът е еволюирал, така че да има повече лимфоидна тъкан, която е идеална за съхраняване на добри бактерии. Той е придатък на сляпото черво, а то е свързано с тънките черва и дебелото черво. Затова според учените апендиксът може да има важна роля в имунната система като вторичен предпазен орган и "склад" за полезни бактерии.

Тайните на човешкото тяло

Учените от университета Мидуестърн са анализирали гастроинтестиналните черти на 533 вида бозайници. Резултатите им показват, че апендиксът е еволюирал независимо повече от 30 пъти в отделни видове и веднъж появил се, "почти никога" не изчезва.

Апендиксът е един от най-често премахваните човешки органи, защото се възпалява (апендицит). Той се води закърнял и ненужен, като мъдреците и опашката. Усложнения при отстраняването му почти няма. Дали друг орган компенсира дейността му, не е известно.

Източник: БТА