Кучета пазят пеликани от лисици във варненския зоопарк
Кучета пазят пеликани от лисици във варненския зоопарк / Дарик Варна, архив

Две кучета пазачи обикалят района около единственото незамръзнало все още езеро във Варненския зоопарк - царство на водоплаващите птици, и бдят зорко срещу засиленото нашествие на лисици. Популацията на хитрите хищници в Морската градина, в сърцето на която е и зоокътът, е станала неимоверно голяма и в студа са постоянно на лов, пише "Труд".

"Не можем да заложим капани, защото веднага ще скочат природозащитниците, но трябва да опазим от набезите им нашите птици. Замръзне ли езерото, те стават лесна плячка", каза шефката на зоопарка Иванка Стоянова. Засега са намерили решение с четириногите гардове около езерото с чешмата, където се къпят пеликани, лебеди, патици и гъски, изключение правят папагалите, които са се скрили на топло, обясни Стоянова.

Заради студа втора седмица топлят лъвовете и маймуните в зоокъта с печки на дърва. Температурите за топлолюбивите обитатели не трябва да падат под 12 градуса, обясни Стоянова. Гориво има за цяла зима, а хранителни запаси за животните - поне за месец напред. Печката за лъвското семейство с трите малки зверчета се пали в съседно на клетката им помещение от дежурния надзирател. Служителите в зоопарка дават денонощен наряд през зимата. В зоопарка, който е истинска бяла приказка, очакват с подобряване на времето посетители, както и коледни дръвчета след празниците за храна на тревопасните обитатели.