Френският президент е За общоевропейска система за отбрана
Френският президент е За общоевропейска система за отбрана / БГНЕС, архив

Европейският съюз трябва да създаде мощна и надеждна обща система за отбрана, заяви след среща с италианския премиер Паоло Джентилони френският президент Франсоа Оланд, цитиран от ТАСС.

"Живеем в опасен свят, в който съществува сериозна терористична заплаха. Терористи вече нанасяха удари в различни европейски страни - както Франция, така и, неотдавна, в Германия", припомни президентът. "Всичко това говори, че трябва да създадем общоевропейска система за отбрана, като й осигурим всички необходими сили и средства за защитата на нашите страни. Освен това трябва да координираме в още по-голяма степен дейността на нашите разузнавателни служби", подчерта Оланд.

Френският президент добави, че тези въпроси са от голямо значение и изрази надежда, че на предстоящата среща на лидерите на ЕС в Рим през март "тази най-важна цел на строителството и развитието на Европейския съюз" ще бъде подробно обсъдена.

Оланд подчерта, че е необходимо и усъвършенстване на граничната служба на страните от ЕС. Темата е била обсъждана също на днешните разговори с премиера Джентилони.

"Освен това обсъдихме две сериозни кризи, заплашващи общата ни сигурност. На първо място е сирийската криза, при разглеждането на която подчертахме значението на подновяване на вътрешносирийските преговори, целящи намирането на политическо решение", заяви президентът.

"Другата ключова криза е тази в Либия, където е необходимо правителството на националното единство да може да действа ефективно. Това ще гарантира не само териториалната цялост на Либия, но ще помогне и за защитата на нашите граници", добави той.

Оланд увери, че Франция ще подкрепя дейността на Италия по време на нейното председателство на Г-7 и ще работи с нея за развиване на световната търговия и в подкрепа на развитието на световната икономика, решаване на проблемите на миграцията, защитата на климата и намирането на решения на кризите.

Източник: БТА