Ситуацията в страната тази сутрин
Ситуацията в страната тази сутрин / DarikNews, архив

Около 75 000 души у нас все още нямат ток заради усложнената зимна обстановка, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на пресконференция на Кризисния щаб. Най-сериозна е ситуацията в Североизточна България, където има 242 селища без електроенергия. Министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова съобщи, че предстои отварянето на пътищата до Русе през Плевен и през Велико Търново, включително за ТИР-ове, както и а пътя Търново-Варна само за леки коли.

В областите Силистра, Шумен и Добрич ситуацията остава най-тежка. 242 селища са без ток. Очаква се следобед да се включи земеделска техника, с която да се стигне до повредените електропроводи, обясни ресорният министър в оставка Теменужка Петкова. Около 10 000 души в 50 населени места в Югоизточна България също са без ток - най-много в област Сливен. На територията на Югозападна България има само три селища без електроенергия от тази сутрин.

Министър Петкова изрази очакване, че до края на деня всички аварии ще бъдат оправени.

Пътната обстановка в страната остава сложна в Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Търговище и Варна, както и частично в областите Русе и Бургас.

Повечето пътища са напълно непроходими, а почистването няма особен резултат заради силно затруднената видимост. Ресорният министър в оставка Лиляна Павлова съобщи, че вече е отворена автомагистрала "Хемус" в участъка до Ябланица, както и пътищата Плевен-Русе и Велико Търново-Русе.

В следващите от 2 до 6 часа ще бъде отворен и пътят Велико Търново-Варна само за леки автомобили, както и пътищата Русе-Разград и Русе-Силистра също за леки автомобили.

Работи се усилено и за отваряне на пътя Исперих-Разград, тъй като трябва да бъде транспортирана една родилка.

Отворен е пътят Бургас-Слънчев бряг, но между Бургас и Карнобат все още е затворено заради нулева видимост.

Лиляна Павлова предупреди, че затворени остават и контролните гранични пунктове с Македония и Сърбия.

Няма сигнали за бедстващи хора, съобщи главен комисар Николай Николов. По думите му някои общини са обявили бедствено положение заради спрени ток и вода. Такива са две общини във Варна и още една в Разград. Ще се работи за възстановяване на електрозахранването на тези територии, увери още Николов.