Два Богоявленски ритуала белязаха Йордановден в Кърджали
Два Богоявленски ритуала белязаха Йордановден в Кърджали / netinfo

Два Богоявленски ритуала белязаха Йордановден в Кърджали. Енорийският свещеник отец Петър Гарена хвърли кръста в ледените води на Арда от 30-метрова пожарникарска стълба, заедно с кмета на общината инж. Хасан Азис. В същото време в двора на средновековния манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча” деца от Неделното училище по източно-православно християнско вероучение скочиха в специално изграден в двора на църквата басейн в надпревара кой ще достигне пръв до богоявленския кръст.

И тази година на Богоявление в Кърджали не мина без изненади от страна на енорийския свещеник отец Петър Гарена. Той хвърли кръста в ледените води на Водното гледало от платформата в края на 30-метрова пожарникарска стълба, а редом до него бе неизменно и кмета на общината инж. Хасан Азис. От думите им стана ясно, че тазгодишния богоявленски ритуал е символ на съпричастност с трагедията на хората от шуменското село Хитрино – и българи, и турци, както и почит към професионалната и безрезервна работа на пожарникарите-спасители, помогнали да не се разширят пораженията от влаковата катастрофа.

Пръв до кръста за четвърта поредна година се добра треньорът по водна топка, 27-годишният Величко Карабоюков, който пожела на всички мир и благоденствие.

На всички, скочили да уловят кръста във водите на Арда, отец Петър раздаде от името на църквата по 20 лева, а победителят Величко Карабоюков получи от кмета инж. Хасан Азис сумата от 100 лева от името на общината.

 

След Богоявленската света литургия, отслужена от отец Николай Величков,  богоявленския ритуал се състоя и в двора на средновековния манастирски комплекс „Свети Йоан Предтеча” в кв. „Веселчане”. Там в специално изградения за Богоявление басейн с размери 10 х 6 метра в двора на църквата с предварително затоплена вода, до кръста пръв се добра 8-годишният Лъчезар Господинов. Той бе едно от 33 деца от Неделното училище, които участваха в ритуала.