Варна - с одобрен проект за 25,2 млн. лв. за градска среда
Варна - с одобрен проект за 25,2 млн. лв. за градска среда / live.varna.bg

Управляващият орган на ОП „Региони в растеж" одобри 100% безвъзмездно финансиране за естетизация и модернизация на градската среда във Варна. Проектът, на стойност 25,2 млн. лв., е част от Инвестиционната програма на Община Варна, която е с макрорамка от 127,7 млн. лв - с основни проекти и проекти от резервния списък.

Средствата за градска среда са предвидени за реконструкция и рехабилитация на междублокови пространства, улична мрежа, зони за обществен отдих, включително градско озеленяване; въвеждане на енергоспестяващо улично осветление; изграждане на велоалеи и достъпна архитектурна среда. „Това е една сериозна инвестиция, която ни дава възможност да работим за създаване на по-добри условия за жителите на Варна и за подобряване на качеството на живот в града", коментира кметът Иван Портних.

Предвидени са средства за продължаване на обновяването на Морската градина - рехабилитация на настилки, ново осветление, изграждане на нови площадки за спорт, кътове за отдих, паркова мебел и реконструкция на поливната система.

В проектите са включени още реконструкция на ул. „Мара Тасева" в обхват - от бул. „Първи май" до бул. „Народни будители" в кв. „Аспарухово", с изграждане на пешеходни пасарелки, скатно залесяване на брега канал "Море-езеро", изграждане на детски площадки, зони за отдих, атракциони, спортни площадки и велоалеи.

В район „Одедос" е предвидена реконструкция на ул. "Г. Бенковски" - в участъка от бул. "Сливница" до ул. "Кракра", включително елементи на предблоковите пространства между ул."Цар Петър", ул."Парижка комуна", ул. "Кракра" и ул. "Г.Бенковски"; благоустрояване на междублокови пространства на ул."Цар Симеон I", вкл. велоалея и пространството, заключено между ул."Козлодуй", ул."Цар Симеон I", ул."Цариброд" и ул."Л.Заменхов"; благоустрояване на междублокови пространства ул. "Михаил Колони", включително велоалея и площад "Йоан Екзарх";

В район „Младост" е предвидено благоустрояване на междублокови пространства заключено между ул."Ана Феликсова", ул."Петър Алипиев", улицата, западно от бл.17, и локалното платно на бул."Трети март".

В район „Вл. Варненчик" също е предвидено благоустрояване на междублокови пространства в т.ч. основен ремонт на ул."Янко Мустаков" - в участъка от бул."Константин и Фружин" до ул."Св. Елена".