Избрахте „Кметовете с присъди“ за Събитие №1 на 2016-та
Избрахте „Кметовете с присъди“ за Събитие №1 на 2016-та / netinfo

„Кметовете с присъди“ събра близо една трета от гласовете на участниците анкетата „Кое е събитието на 2016 г. за област Разград?“.

Онлайн допитването продължи една седмица, изборът бе между 6 събития от различните сфери на обществения живот.

30,84% от вас смятат, че най-важното събитие за отминалата година е пресечната точка между правосъдието и политиката в региона – кметовете с присъди. В края на годината съдебните решения срещу двама местни управници влязоха в сила и предстоят предсрочни избори в община Кубрат и в село Гецово. Присъдата на Бюрхан Исмаилов е за престъпление, извършено 5 години преди да бъде избран за кмет, а Пламен Пантилеев бе засечен да шофира с 2,07 промила алкохол през август 2016 г., неговата условна присъда бе потвърдена от последна инстанция докато течеше анкетата на Дарик-Разград.

На втора позиция с 25,7% остана „Бунтът за концесията на стадион „Лудогорец Арена“. Протестът срещу местната изпълнителна власт се случи в началото на годината и промени позицията на управата, в края на 2016 г. договорът за концесията с „Лудогорец“ бе подписан, а през настоящата година се очаква да започне ремонтът на спортното съоръжение, за да може да посреща мачове от груповите и елиминационни фази на евротурнирите.

21,63% подкрепа събра „Европоходът на „Лудогорец“. През 2016 г. зелените шампиони за втори път влязоха в групите на Шампионска лига и за пръв път излязоха с право да продължат участието си във втория по престиж футболен турнир на Стария континент – „Лига Европа“.

За 15,49% от участниците в анкетата „1 година управление на ГЕРБ“ е събитието на 2016-та. След 70 години управление на БСП и БКП за пръв път Разград се управлява от друга политическа сила. Докато течеше анкетата, кметът д-р Валентин Василев направи отчета си за първата година от управлението си.

Четирите теми почти през цялото време на онлайн допитването имаха близки проценти на подкрепа, като се редуваха на първото място. Другите два варианта за събитие на годината събраха значително по-малко гласове. 3,93% смятаха, че миризмите, с които институциите не успяха да се справят почти през цялата година, са събитие №1 за Разград, а 2,28% подкрепиха „Развитието на гражданското общество“, в което бе обобщено формирането на сдружения с различна насоченост.

В онлайн анкетата се включиха 1401 човека, на които благодарим за участието. Пожелаваме им през 2017-та година да четат повече позитивни новини в регионалния сайт на Дарик за Разград и изборът в края на годината да е още по-интересен и само между събития, с които всички се гордеем.