Огнище на птичи грип констатираха край яз. „Студен кладенец”, умъртвени са около 250 кокошки и 180 патици
Огнище на птичи грип констатираха край яз. „Студен кладенец”, умъртвени са около 250 кокошки и 180 патици / netinfo

Огнище от инфлуенца по птиците /птичи грип/ е констатирано от експерти на Областната дирекция по безопасност на храните  в Кърджали на територията на общината, съобщи нейният директор д-р Георги Грозев. Сигналът за опасната болест е подаден на 29 декември от стопаните на два частни двора, намиращи се на брега на яз. „Студен кладенец”, които алармирали ветеринарните власти за повишена смъртност сред птиците.

Своевременно са взети проби, резултатите от които са отчели, че наистина става дума за птичи грип. Те са потвърдени от акредитирана лаборатория в София на 1 януари, каза д-р Грозев.

От думите му стана ясно, че ветеринарни специалисти от дирекцията са умъртвили принудително по хуманен начин  около 250 кокошки и 180 патици. Собствениците на птиците ще бъдат обезщетени, като размера на обезщетението се определя от цени на Националния статистически институт на база на установени цени от последните три месеца за различните видове животни.

 

Според д-р Грозев обезщетението за кокошка е в размер на около 12 лева, а за петел – около 15 лева на бройка. По думите му вероятната причина за поява на огнището със сигурност от над 90 процента са диви водоплаващи птици, които в момента обитават акваторията на яз. „Студен кладенец”.