Повече от един камион с дарения събраха за Хитрино
Повече от един камион с дарения събраха за Хитрино / DarikNews.bg, архив
Повече от един камион с дарения събраха за Хитрино
91844
Повече от един камион с дарения събраха за Хитрино
  • Повече от един камион с дарения събраха за Хитрино

Дрехи, електроуреди, вещи от първа необходимост, завивки и други ще отпътуват за пострадалите хора от шуменското село Хитрино. Даренията се приемат до края на деня в офис срещу Народно Читалище „Родина" /бившия пионерски дом/. Те ще бъдат транспортирани на 24 декември, за да достигнат до нуждаещите се.

Взрив на товарна влакова композиция от цистерни, превозващи пропилен, в село Хитрино, на 20 км от Шумен, стана на 10 декември. При инцидента загинаха 7 души, а десетки бяха ранени.

Инициатор на кампанията за Хитрино е общинският съветник от групата „Истината за Стара Загора" Янко Янков. „За мен беше важно да съберем вещи от първа необходимост, а не пари. Средства събират от БЧК, дава и държавата, но не се знае кога и колко от тях ще достигнат до нуждаещите се. Мнозина от пострадалите освен без покрив, останаха и без дрехи, без покъщнина. Идват празници, а ми се иска хората там да ги посрещнат по-спокойни с онова, което им занесем. Освен от Стара Загора получихме дарение и от Пловдив, през офиса ежедневно минаваха по десетина човека, които оставяха дрехи, възглавници, одеяла, храна, електроуреди", разказа в ефира на Дарик Янков. Той сподели, че е силно впечатлен от жеста, направен от съпругата и дъщерята на вече починалия легендарен треньор на „Берое" Иван Танев, които дарили негови костюми с желание да стигнат до нуждаещи се хора в Хитрино.

„Ще спазя обещанието си да даря заплатата, която вземам като общински съветник. В края на месеца получавам чисто 575 лева, които ще похарча и ще дам за хората от Хитрино, с тях ще заплатя и транспорта от Стара Загора до шуменското село и обратно.

За мен няма никакво значение от какъв етнос и каква религия изповядват пострадалите. Нещастието няма географска или верска принадлежност. Не можем да бъдем съпричастни за хората, които пострадаха например във Франция, а да не подадем ръка на нашите сънародници в България", добави Янков. По думите му, негов колега общински съветник заявил готовност в профила си в социалната мрежа да дари и призовал и други да го направят, но това не се е случило до момента.

Целият разговор с общинския съветник Янко Янков чуйте в прикачения звуков файл.

Всичко събрано в Стара Загора ще бъде транспортирано до село Тимарево, където е създадена организация по разпределение на даренията за нуждаещите се жители на пострадалото село Хитрино.