Какво се знае за предполагаемия извършител на атентата в Берлин
Какво се знае за предполагаемия извършител на атентата в Берлин / Guliver/Getty Images

Властите в Германия работят усилено за задържането на предполагаемия извършител на атентата в Берлин. Тунизиецът Анис Амри има присъди в Тунис и Италия, а в Германия е бил наблюдаван като "потенциално опасен ислямист".По информация на вестник "Ню Йорк таймс", Анис Амри е имал най-малко един контакт с "Ислямска държава" (ИД) - чрез платформата за съобщения Тelegram. Изданието се позовава на анонимни официални американски представители. Името на 24-годишния тунизиец фигурира и в списъка на лицата със забрана да влизат в САЩ. От публикацията обаче не става ясно кога той е осъществил контакта си с ИД.

Ислямска държава пое отговорност за терористичната атака с камиона в Берлин

Германската прокуратура и Федералната криминална служба смятат Амри за основен заподозрян за нападението на коледния базар в Берлин. За задържането му държавното обвинение разчита на помощ от населението и в тази връзка обяви възнаграждение до 100 хиляди евро за надеждни информации. Същевременно прокуратурата предупреждава, че издирваният може да е въоръжен и опасен. Информацията беше разпространена също и на езиците арабски, фарси и урду.

Тунизиецът, заподозрян за атаката в Берлин, търсил в интернет как се прави бомба

С присъди в Тунис и Италия

Тунизийски следователи са разпитали семейството на заподозрения в провинция Кайруан, смятана за бастион на салафитите. Както пише вестник "Al-Chourouk", близките на заподозрения са заявили, че не поддържат контакт с него още от края на 2010 година, когато Амри е напуснал родния си дом. Според информация на радио Mosaique FM, Анис Амри има 5-годишна присъда за грабеж, постановена в негово отсъствие. Вестник "Ди Велт" допълва, че през 2010 година Амри е откраднал камион, а агенция Франс прес съобщава, че в родината си лицето многократно е било задържано за търговия с наркотици.

Властите наблюдавали месеци наред заподозрения за атентата в Берлин тунизиец

Преди да пристигне в Германия през юли 2015 година, Анис Амри е прекарал четири години в Италия, където е пристигнал през 2011 година. Там е бил осъден на четири години затвор за палеж на училище. Лежал е в затвора в Катания и Палермо. През май 2015 година е бил преместен в центъра за екстрадиране в град Калтанизета в централна Италия и няколко седмици по-късно е бил освободен, след което той е заминал за Германия.

Сред жертвите има и израелска гражданка

При атентата в понеделник на коледен базар в центъра на Берлин загинаха 12 души. Ранените са 48, много от тях са в тежко състояние. Джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) си приписа нападението и обяви, че то е извършено от боец на организацията. В кабината на камиона, с който беше извършено нападението в Берлин, са били открити документи за временно пребиваване и "търпимост" (за времето до неговото екстрадиране), издадени на името на Анис Амри от властите в окръг Клеве, провинция Северен Рейн-Вестфалия. В тази връзка полицаи са претърсили един бежански приют в близкия град Емерих, където Амри е бил настанен. Резултатите от този обиск не са известни. Освен в провинция Северен Рейн-Вестфалия, заподозреният атентатор се е подвизавал също и в Берлин.Междувременно стана ясно, че сред жертвите има и една израелска гражданка. Говорител на израелското външно министерство съобщи, че израелското посолство ще организира прехвърлянето на тялото на жертвата в Израел. По време на атентата жената е била на коледния базар заедно със съпруга си, който е тежко ранен. Сайтът "ynet" пише, че той е претърпял няколко операции, но все още има опасност за живота му. Семейството има две големи деца, които са пристигнали в Берлин, за да помогнат при идентифицирането.

Класифициран е като "потенциално опасен"

Германските власти са знаели, че лицето представлява опасност. Вътрешният министър на Северен Рейн-Вестфалия Ралф Йегер дори заяви, че Анис Амри е бил подозиран, че подготвя "тежко престъпление, застрашаващо сигурността на държавата". Разследването е било водено от главната прокуратура в Берлин. Оттам потвърждават, че от март до септември т.г. той е бил наблюдаван като "потенциално опасен ислямист". Има данни за това, че Амри е правил опити да се снабди с автоматично оръжие. Подозренията за подготвян атентат обаче не са се потвърдили и прокуратурата в Берлин е снела мерките за наблюдение.

Подадената от Амри молба за убежище в Германия е била отхвърлена през лятото. По думите на министър Йегер, екстрадирането му обаче се е забавило, защото той не притежавал валидни документи за самоличност, а властите в Тунис досега отричали, Амри да е тунизийски гражданин. В крайна сметка екстрадирането се е провалило поради липсата на валидни документи, които били изпратени от Тунис чак в сряда - два дни след атентата в Берлин.