Италианската прокуратура иска нов процес срещу Берлускони
Италианската прокуратура иска нов процес срещу Берлускони / Guliver/Getty Images

Прокуратурата в Милано настоява за започване на ново дело срещу екс премиера на страната Силвио Берлускони по подозрение в подкупване на свидетели по предишно дело за използването на непълнолетни проститутки, съобщава в. „Кориере дела сера".

Берлускони отново на съд, този път за подкупване на свидетел

По това обвинение Берлускони беше напълно оправдан през март 2015 година. Основна фигура в делото беше мароканската танцьорка Карима ел Маруг, известна като Руби, която е била под 18-годишна възраст, когато се твърдеше, че е имала интимна връзка с Берлускони.

Берлускони обжалва присъдата за платен секс и злоупотреба със служебно положение

Шумното дело започна през 2010 година, когато Берлускони още беше начело на правителството. При разследването бяха разкрити обстоятелства около вечерни събирания в частната вила на политика, на която винаги имало и непълнолетни момичета, които обслужвали гостите срещу заплащане.

Затвор за бизнесмен, осигурявал проститутки за партита на Берлускони

Всички материали на държавното обвинение се базираха на телефонни разговори на Берлускони, хора от обкръжението му и момичетата. По време на процеса обаче, те отрекоха да са получавали пари за участието си в „елегантните вечери". Това предизвика нова разследване, в което заподозрени бяха Берлускони и адвокатите му. Политикът вече беше призован на разпит в рамките на досъдебното производство, но не се яви по здравословни причини.

Осъдиха Берлускони на 3 години затвор за корумпиране на сенатор

Напоследък Берлускони се завърна в активната политика и заяви, че на предстоящите избори е готов да оглави десен център, ако Съдът по правата на човека в Страсбург се произнесе, че лишаването му от право да участва в държавна дейност нарушава правата му. Тази забрана везе в сила, когато Берлускони беше признат за виновен и окончателно осъден по делото за измама на компанията му „Медиасет". Още през 2014 година той завърши полагането на обществено полезен труд. По закон обаче, Берлускони няма право да се кандидатира за срок от няколко години.

Източник: БГНЕС