Българската хранителна банка е готова да помага на Хитрино
Българската хранителна банка е готова да помага на Хитрино / netinfo

Хитрино за нас е място с нужда от подкрепа. Ние сме в пълна готовност незабавно да отпътува наш микробус с помощ за селото, стига да бъдем потърсени, казва Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка (БХБ).

Това, което аз очаквам, е да има проактивно поведение от страна на Кризисния щаб или партньор на място с адекватна и реална оценка от нуждите, посочи още тя. Според Миланова в Закона за отпадане на ДДС от дарителските храни има доста рестрикции и регулации, които биха могли да се превърнат в пречка въобще храната да се дарява.

Депутатите премахнаха ДДС върху дарени храни

Българската хранителна банка започна първата си национална кампания за повишаване на обществената информираност и привличане на максимален брой съмишленици в подкрепа на каузата й в борбата с разхищаването на годна храна и с глада в страната.

Търсим много широка подкрепа с единствената цел да направим възможна каузата си, която е един лев от вас, срещу 10 порции храна, което е нашият ангажимент, и това е възможност, която даваме на абсолютно всеки. Тя е породена от необходимостта да разширим работата си, защото ние работим всеки ден и за нас каузата е да достигаме до максимално много хора. Не работим кампанийно, защото не вярваме, че гладът съществува само преди Коледа или друг празник, а целогодишно. Нашите складове са ситуирани в София, но работим и с компании от цялата страна. Целият процес на даряване обаче щеше да е невъзможен без мрежата ни от партньорски организации.

Кампанията на Българска хранителна банка е под мотото "Стани един от нас! Дари надежда!" и има за цел да даде възможност на всеки човек да се присъедини и подкрепи усилията ни за това да има по-малко гладуващи хора в България. Това може да стане като се включат в DMS кампанията и изпратят кратко съобщение с текст DMS HRANA на номер 17 777.

Пет години се борихме за това ДДС за дарените храни да отпадне. Като единствена организация в България, осъществяваща подобна дейност, трябва да направим така че да покрием по-голяма част от нейната територия. За тези пет години ние успяхме да спасим над 1200 тона храни, която достигна до 60 000 човека в над 80 населени места в страната. Тази година успяхме да увеличим двойно тези места в сравнение с 2015 г. и така помощта ни достигна до 35% повече нуждаещи се.

С отпадането на ДДС от януари 2017 г. очакваме поне двоен ръст на обемите. Представете си към момента през складовете на организацията преминава по 1 тон напълно годна за консумация храна дневно. За това трябват хора, логистика. Макар и да отчитаме ръст от близо 70% на желаещите да дарят труд, организацията всекидневно има нужда от доброволци за сортирането и разпределението на дарената храна. Така че помощта определено ни е нужна.

Къде организациите ви, които предоставят безвъзмездни социални услуги, срещат най-големи трудности?

Трудностите идват от ангажимента да имат подобно на нашия логистичен капацитет. Съобразно изискванията за безопасност на храната те могат да я вземат само от регистрирани транспортни средства, да я превозят при необходимия температурен режим и това създава трудности. В повечето случаи те са институции на общинска или държавна издръжка и не разполагат с необходимия ресурс за превоз или специално помещение, в което да съхраняват по-голям обем храна за по-дълго. Свързваме ги с наши партньори, дарители, които работят на същата географска територия, съчетаваме маршрути, понякога съвместяваме маршрути и когато наши коли минават през даден адрес - помагаме. За пет години работа сме съумели да намерим възможности.

Къде в страната има най-голяма нужда от вашата помощ и за кои групи хора?

На фона на статистиката, че всеки пети българин е нуждаещ се от храна, ми е трудно да ви отговоря. Всяко четвърто дете живее в бедност. Всеки втори ден то не може да консумира плодове и зеленчуци, риба, месо. Това важи и за всеки втори пенсионер. Знаете ли, имаме данни, че хора пропускат един ден хранене, за да могат да се справят с бюджета за месеца. Като район бих могла да назова Северозападния, но проблемът стои навсякъде в страната.

БХБ ще се включи ли в дарителската кампания в подкрепа на Хитрино и по какъв начин?

Хитрино за нас е място с нужда от подкрепа. Ние сме в пълна готовност незабавно да отпътува наш микробус с помощ за селото. Това, което аз очаквам, е да има проактивно поведение от страна на Кризисния щаб или партньор на място с адекватна и реална оценка от нуждите, за да има смисъл и ефект храната от нас да бъде насочена там, вместо другаде.

Има много места с нужда и в ситуации на бедствия, аварии, насочваме приоритетно ресурсите си към тези места - така както сме го правили за Мизия, за Аспарухово. За Мизия го направихме с програма за подкрепа през зимните месеци, която продължи 6 месеца. Бихме направили същото и за Хитрино, стига да бъдем потърсени. Защото все още не сме.

В годините, в които съществува Банката, имали ли сте опити някой да злоупотреби с вас - да ви "пробута" нещо, което не е годно за консумация, но да каже - "Аз съм дарител" и да си направи на ваш гръб имидж?

Мога да ви уверя, че БХБ е много придирчива организация, много внимателна и предпазлива. Като основен разпространител ние трябва да подхождаме към храната по същия начин като всеки производител, преработвател и търговец. Подбираме изключително внимателно партньорите си и храната, която бихме могли да получим. Ако тя например е с часове на годност не я взимаме, защото нямаме сигурност, че ще достигне до хората, нуждаещи се от нея.

Това са вашите защитни механизми и принципи, но имало ли е опити в това отношение?

Опити да бъдем използвани по подобен начин в интерес на истината не е имало.

В края на годината сме. Какви резултати отчитате за 2016 г. от дейността си?

Над 270 тона е храната, която сме спасили през 2016 г. Тя е достигнала до над 30 000 българи. Над 60% е ръстът на доброволците. Над 30% е ръстът на определени видове храни, до двойно повече населени места е достигнала като цяло храната ни. Само за септември т. г. обемите двойно са се увеличили. Обяснявам си го с това, че до бизнеса достигна новината за отпадането на ДДС и те се активираха.

Аз искам да си пожелаем обаче това да е един работещ закон, защото имам определени опасения. Има доста рестрикции, доста регулации, които в стремежа да направим така, че да не се допусне злоупотреба в никакъв случай, би се превърнало в пречка въобще храната да се дарява. Говоря за случаите с маркировката: "Дарение, не подлежи на продажба". Практически това би било много голямо затруднение и допълнителен разход за този, който го прави.

Що се отнася до новия Закона за храните - там за първи път ще бъде дадена ясна правна регламентация какво представлява дарението на храни. Това ни дава надежда, че ще помогне да възникнат и други подобни на нашата организации, защото, вярвайте, много е трудно на една единствена да достигне навсякъде.