Честит рожден ден, Кърк Дъглас! Една холивудска легенда на 100 години
Честит рожден ден, Кърк Дъглас! Една холивудска легенда на 100 години / Guliver/Getty Images

Легендарният американски актьор Кърк Дъглас празнува 100-годишен юбилей и по този повод телевизия Фокс и уебсайтът 10 facts about публикуват интересни факти за живота и кариерата му.

През 1956 г. Кърк Дъглас изиграва ролята на художника Винсент Ван Гог във филма "Жажда за живот".

Заедно със сина си актьора Майкъл Дъглас и внука си Камерън участват в кинопродукцията "Семейна черта" през 2003 година.

Кърк Дъглас винаги е съжалявал, че не е могъл да осигури финансиране за филмовата класика "Полет над кукувиче гнездо". Тя е заснета от режисьора Милош Форман през 1975 г. и Джак Никълсън изиграва ролята на Макмърфи, която Кърк Дъглас иска за себе си.

През 1991 г. актьорът оцелява в катастрофа с хеликоптер, но двама от другите пасажери умират.

Кърк Дъглас: Оцелях след инцидент с хеликоптер и инсулт, за да направя още добри неща в света, преди да го напусна

Столетникът има профил в MySpace от години и се смята, че е най-възрастният блогър знаменитост.

В цялата си кариера Кърк Дъглас режисира само два филма - "Безделник" (1973) и "Отряд" (1975).

Той е един от хората, спомогнали за разпадането на така наречения "Черен списък на Холивуд" със сценаристи, които не получават необходимото признание за заслугите си. Дъглас настоява името на сценариста на "Спартак" Долтън Тръмбо да фигурира и в началните, и във финалните надписи на филма.

Кърк Дъглас участва заедно с дългогодишен свой приятел в седем кинопродукции - от "Аз крача сам" (1948) до "Опасни типове" (1986). Актьорът, който му партнира, е Бърт Ланкастър.

Дъглас иска много да получи ролята на Бен-Хур, но Чарлтън Хестън успява да се пребори за нея.

Актьорът-столетник е носител на Президентския медал на свободата като посланик на добра воля на Държавния департамент, на награда за цялостен принос на Американския филмов институт (1991), почетна награда на американската Академия за кинематографично изкуство и наука (1996), почетната награда на американската Гилдия на продуцентите (2001), Национален медал за изкуство (2001).

Източник: БТА