Миланската скала открива сезона с Мадам Бътерфлай
Миланската скала открива сезона с Мадам Бътерфлай / Guliver/Getty Images

Миланската скала открива сезона 2016-2017 г. тази вечер с "Мадам Бътерфлай", опера, сътворена от Джакомо Пучини през 1904 г., предаде АФП. Творбата за пръв път от 112 години насам ще бъде представена в оригиналната й версия, която предизвика навремето множество спорове при дебюта й.

Тържествената вечер на откриването, която ще бъде последвана от гала вечеря, е ключов момент от културния живот на Италия, като сред многобройните поканени знаменитости личи името на Хуан Карлос, бившият крал на Испания.

За сметка на това официалните власти на страната, в лицето на президента на републиката Серджо Матарела, министрите на икономиката и на културата Пиер Паоло Падоан и Дарио Франческини, няма да са представени на събитието. Това се дължи на политическата криза, която разтърсва Италия тези дни.

В знак на солидарност с районите, пострадали от силните земетресения тази година, четирима оцелели бяха поканени в "кралската ложа" на Миланската скала. В новия сезон световноизвестната опера ще представи 9 италиански произведения от общо 15.

АФП припомни събитията от премиерата на оригиналната творба на Пучини на 17 февруари 1904 г. Публиката още не е готова да види в оперна постановка как жена се самоубива на сцената с харакири. Представлението претърпява пълно фиаско, а протестите прерастват в сбивания.

Пучини решава да преправи операта и да я реорганизира в три действия вместо в две, като прави и някои съкращения. Новата версия, представена в град Бреша през 1904 г., е истински триумф за маестрото и неговата творба не след дълго завладява целия свят.

Източник: БТА