Австралия е единствената страна континент, която е разположена изцяло в Източното и изцяло в Южното полукълбо. Това е страна на контрастите - огромните и охолни градове са разположени в близост до безлюдните девствени плажове, девствени езера и дивата природа.

Вижте някои от най-големите природни загадки в Австралия

Светлините Мин Мин

Това е една от най-големите загадки в Австралия. Местните хора говорят, че пакостливите светещи топки преследват хората, а някои дори следват ужасените пътешественици доста далеч. Мистерията започва от 1918 година, когато странна светлина тръгнала след един фермер. Малко след това хотел Мин Мин изгорял - феноменът е кръстен на него.

Най-красивите гледки за събуждане на планетата

Сутрешна слава

В Бърктаун в Северна Австралия има рядък метеорологичен феномен всяка пролет- необикновените облаци сутрешна слава.
Те наподобяват огромни, усукани въжета, носещи се безкрайно в небето. Наблюдават се и на други места по света, но единствено в Бърктаун хората ги „яхват". Всяка пролет почитателите на адреналина се събират за неповторима тръпка.
Ентусиастите летят пред облака, който може да им предостави няколко часа небесно сърфиране.

Смъртта на Алфата

През 2003г учени следят движенията на огромна бяла триметрова акула наречена Алфа. Четири месеца след поставянето на GPS проследяващото устройство, нещо изяжда акулата. Чипът изплува на брега и разкрива информация, която хвърля в смут учените - някои дори тръгват на лов за огромно чудовище.

65-годишен сърфист спечели битката с 3,5-метрова акула

Какво би могло да изяде толкова голяма бяла акула?

Анализите показват, че Алфа се е спуснала на 580м дълбочина, след което температурата й се е покачила до 30°C. Според някои учение акулата е била погълната цяла
Други не са толкова убедени. Те смятат, че по-голяма акула е нападнала Алфа и е откъснала парче от нея заедно с GPS устройството.