Избирателната активност на референдума за конституционната реформа в Италия към 19.00 ч. местно време (20.00 ч. българско време) е достигнала близо 58%, предаде ТАСС. Това сочат цифрите след обработка на данните от избирателните секции в близо 8000 града, съобщава министерството на вътрешните работи, което изпълнява ролята на избирателна комисия.

Най-активно гласуват гражданите в северните райони на страната, отбелязва агенция АНСА. Активността е много по-висока спрямо предишните избори, когато през юни италианците гласуваха за общински власти. Интересът на избирателите се обяснява отчасти с напрегната кампания преди референдума и с факта, че резултатът от вота може да определи бъдещето на правителството на Матео Ренци.

За действителност на референдума не се изисква определен кворум и резултатите ще бъдат зачетени независимо от избирателната активност, уточнява ТАСС.

Политическите последици от евентуално "не" вероятно ще зависят от активността на избирателите и от това с колко голяма разлика между "да" и "не" е взето решението, отбелязва АП. "Например, ако само 30% от регистрираните избиратели гласуват, резултатът едва ли ще бъде влиятелен", написа основателят на в. "Република" Еудженио Скалфари в коментар днес.

В Италия гласуват на референдум за конституционна реформа

Ако избирателите отхвърлят реформата, Ренци се очаква да подаде оставка веднага. Но анализаторите смятат, че президентът Серджо Матарела, който трябва да възложи на някого сформирането на ново правителство, едва ли ще предприеме стъпката, докато парламентът не приеме законопроекта за бюджета.

В случай на победа на "не" Движение 5 звезди се очаква да поиска предсрочни избори, но президентът Матарела не се очаква да разпусне парламента преди да бъде приета реформа на закона за избирането на депутатите. Оттеглянето на Ренци несъмнено ще зависи от размера на евентуалното поражение, заключава АФП.

Матео Ренци готов да напусне премиерския пост, ако загуби референдума

Изборните секции бяха отворени в 7.00 ч. местно време (8.00 ч. българско). Гласуването ще продължи до 23.00 ч. (24.00 бълг. време) и в него са приканени да участват над 46 милиона избиратели. За 4-те милиона регистрирани избиратели в чужбина в чужбина, вотът приключи в четвъртък вечерта. Техните гласове, подадени чрез кореспонденция, се преброяват в охранявана сграда на индустриален склад в околностите на Рим, предаде АП.

Източник: БТА