100 каба гайди свирят на Световното първенство по карате във Варна
100 каба гайди свирят на Световното първенство по карате във Варна / БККФ

Прочутите 100 каба гайди ще свирят днес на Световното първенство по карате киокушин за младежи и девойки – Кумите, във Варна.

Ансамбълът е една от изненадите, които организаторите от Българската карате киокушин федерация са подготвили за състезателите, гостите и публиката през втория ден от първенството, съобщиха от федерацията. Освен тяхното представление, и прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“ ще изпълни своя демонстрация в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта във Варна.

Последният ден от световното първенство ще започне в 10 часа сутринта. След като финанлистите се изправят един срещу друг на татамитата, ще станат ясни и шампионите. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев ще връчи награди на победителите.

Състезателите ни по карате киокушин отбелязаха първите си победи в Петото открито световно първенство за юноши и девойки – Кумите, което стартира в събота при голям интерес и публика в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта във Варна. То се организира от Българската карате киокушин федерация и събра над 660 състезатели от 33 страни в морската столица.

Само до обедната почивка 13 от лъвчетата ни успяха да победят опонентите си, минавайки напред в състезанието.

Валентин Вълчанов, Стоян Илчев и Яни Кръстев са бойците от отбора на България в категория 16-17, които до момента продължават напред в първенството. Във възрастовата група на 14-15 годишните за победи се пребориха Иван Попов, Никола Кючуков, Александър Тодоров, Дилян Димитров и Александър Вълев.

До първото полувреме петима от най-малките ни лъвчета в категорията 12-13 г.  също успяха да преминат напред в първенството - Илиян Илиев, Салим Салимов, Светлин Ангелов, Виктор Меразов и Тодор Крушков.