Изследват образованието на населението в 8 населени места от област Сливен
Изследват образованието на населението в 8 населени места от област Сливен / Дарик Сливен

Започва провждането на на наблюдение „Изследване на образованието и обучението на населението на възраст 18-69 години". Анкетирането ще се проведе до средата на януари 2017 година. Специално обучени анкетьори ще посетят 4 812 домакинства във всички области на страната.

Наблюдението има за основна цел да установи степента на участие на лицата в учебни дейности, определяни като формално образование и обучение, неформално обучение и в различни форми на самостоятелното обучение. Получените данни ще бъдат използвани за подпомагане на процеса на оценяване на провежданите политики в областта на Ученето през целия живот в България и в Европейския съюз.

В област Сливен наблюдението ще обхване 120 домакинства от 8 населени места, градовете Сливен, Нова Загора и Кермен и селата Асеновец, Желю войвода, Тополчане, Калояново и Ябланово. Анкетьорите, които ще посетят домакинствата от областта са служители на статистическия отдел в Сливен и ще се идентифицират със служебна карта. Данните от проучването ще бъдат използвани само за статистически цели, като тайната на индивидуалните сведения е гарантирана от разпоредбите на Закона за статистиката.

Изследването в този му вид и съдържание е проведено за пръв път през 2007 г., а през 2011 г. се провежда за трети път в България с актуализирана методология. Използваната методология е изготвена от Евростат и се прилага във всички страни от ЕС. Изпълнени са всички изисквания относно прилагане на възприетите дефиниции и класификации и относно представителност и точност на резултатите.

Изследването ще се провежда чрез индивидуално интервю, т.е. лицето лично отговаря на въпросите, като се изключва възможността друг член на домакинството да отговаря вместо него.