ВСС възстанови плевенски прокурор на длъжността му
ВСС възстанови плевенски прокурор на длъжността му / БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет /ВСС/ възстанови Димитър Захариев на длъжност „прокурор” в Окръжна прокуратура - Плевен. Той беше временно отстранен от тази длъжност с решение на ВСС от 23 юли 2015 г. на основание чл. 230, ал. 2 от Закона за съдебната власт /ЗСВ/. Със Закона за изменение и допълнение на ЗСВ разпоредбата на ал. 2 е отменена, съобщиха от пресцентъра на ВСС.

Преди месец Софийска градска прокуратура, Специализирано звено „Антикорупция“ внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Димитър Захариев, който беше обвинен за това, че през април и май 2015 г. е принуждавал Георги Цветанов да набеди прокурор Светлозар Костов от Специализираната прокуратура в извършване на престъпление, както и да лъжесвидетелства по делото „Октопод“. Георги Цветанов е един от основните свидетели по това дело, което се разглежда понастоящем от Специализирания съд. Наблюдаващ прокурор по него към периода на деянията е прокурор Светлозар Костов.

Цветанов загина на 12 ноември 2015 г. в автомобилна катастрофа.

С обвинителния акт са повдигнати още две обвинения на Димитър Захариев – за това, че не е взел необходимите мерки за сигурност, като е държал два пистолета и боеприпаси в багажника на управлявания от него лек автомобил, както и за това, че е държал радиосредство, когато това е забранено от закона.