Кардиолог: 50% от хората, получили инфаркт, умират през първите 2 часа
Кардиолог: 50% от хората, получили инфаркт, умират през първите 2 часа / Thinkstock/Getty Images
Кардиолог: 50% от хората, получили инфаркт, умират през първите 2 часа
91508
Кардиолог: 50% от хората, получили инфаркт, умират през първите 2 часа
  • Кардиолог: 50% от хората, получили инфаркт, умират през първите 2 часа

Абсолютно всяка гръдна болка, появила се на широка площ и съпътствана от други симптоми като изпотяване, изисква незабавна спешна медицинска помощ и направа на електрокардиограма. Причината е, че дори и лекарите няма как по телефона да разберат дали гръдната болка е резултат от инфаркт или пък е проява на далеч по-безобидно състояние, като например - паник атака. Съветът отправи в ефира на Дарик един от най-добрите кардиолози в България, който завежда Отделението по интензивна кардиология в „Пирогов," д-р Иван Мартинов. Той информира, че 50 процента от хората, получили инфаркт, умират в първите два часа след като той е настъпил.

Чесънът е полезен за сърцето

"Има известен напредък в здравната култура на хората, но това, което мога да отправя като апел към тях е като получат някакво оплакване активно да търсят помощ. Оплакване, имам предвид гръдна болка на широка площ, свързана с изпотяване, с гадене, сериозни общи симптоми, да търсят бързо медицинска помощ. Тази болест има изключително висока смъртност в първите два часа от започването. Става въпрос за запушване на артерия, която храни сърцето и нейното максимално бързо отпушване е целта на съвременното лечение, така че всяко забавяне може да доведе до фатални последици. В първите два часа от началото на болестта умират 50%. Системите на запад успяват да обхванат пациентите в рамките на 10-15 минути и да имат диагноза дали е инфаркт, дали е друго и бързо да бъдат транспортирани до тези центрове".

Умерената консумация на алкохол няма защитна роля за сърцето

Как да разграничим болката от една паник атака, която е безобидна за здравето ни?

"Ами за съжаление, дори и на мен някой да ми се обади по телефона и да ми разкаже тези оплаквания аз не мога да ги разгранича без електрокардиограма. Задачата на всеки, който е получил такива оплаквания е да потърси бързо медицинска помощ и да му бъде направена кардиограма. Не само да го разпитат и да го пуснат ами и кардиограма. Инфаркта, който е смъртоносен, се вижда в кардиограмите".