Първо председателство на България на Съвета на Европейския съюз
Първо председателство на България на Съвета на Европейския съюз / ОИЦ

Представители на местната власт, неправителствения сектор и медии бяха запознати с процеса на подготовка на председателството на основния законодателен орган и координатор на политиките на ЕС - Съвета на Европейския съюз, което България ще поеме от 1 януари 2018 г. Това стана на информационна среща, която се проведе днес, 2 декември, в офиса на Областен информационен център - Кюстендил.

Председателството на Съвета се осъществява на ротационен принцип от държавите членки, задължение, произтичащо от Договора за функционирането на ЕС, за да се гарантира равнопоставеността на малките и големите държави в ЕС. Държавите -членки, които изпълняват Председателството, работят в тясно сътрудничество в групи от по 3 държави членки, наречени „тройки". България е част от т.нар. „тройка" заедно с Естония и Австрия.
За период от шест месеца Председателството ръководи заседания на всяко равнище в Съвета и представлява Съвета в отношенията му с другите институции на ЕС. Основните приоритети, които се очаква да бъдат поставени на дневен ред са енергетиката и нуждата от диверсификация на енергийните източници; глобалният миграционния процес; нуждата от повече сигурност за гражданите на ЕС; завършването на дигиталния пазар и преговорите по излизането на Великобритания от Европейския съюз.
За периода 1 януари - 30 юни се очаква България да бъде посетена от над 20 000 делегати, да бъдат проведени над 160 заседания и ще бъдат организирани над 2000 събития в Брюксел и София. Това е възможност страната ни да представи своите достижения и познания във всички области на европейските политики и по този начин да придобие влияние и престиж сред партньорите си, да включи в дневния ред на обсъжданията въпроси от национален или регионален интерес, да привлече туристи, бизнес партньори и да покаже своята природа, култура и историческо наследство.

Събитието се провежда като част от национална информационна кампания, провеждана в периода 28 ноември - 5 декември от Мрежата от 27 областни информационни центъра, посветена на предизвикателствата пред България като член на ЕС, в т.ч. в контекста на предстоящото Председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.