Какво ще намерите в първия домейн, посветен на изкуството .art ?
Какво ще намерите в първия домейн, посветен на изкуството .art ? / Guliver/Getty Images

Повече от 60 световно известни музеи и културни организации стартират свои собствени уеб сайтове в платформата .art - първият домейн, създаден специално за глобалната общност на изкуствата, съобщават френските медии.

Тези организации ще включват Центъра Помпиду в Париж, Фондацията за съвременно изкуство Cartier, музеите Guggenheim, галерия Hauser & Wirth, Института за съвременно изкуство в Маями, LACMA, MAXXI, Галерия Тейт и много други. Част от тези институции ще консолидират вече съществуващите си сайтове към домейна .art, докато други ще стартират нови специализирани сайтове с уникално художествено съдържание, представящо цели колекции от произведения на изкуството.

"Нашата мисия е да се запази световното културно наследство. За нас е чест, че толкова много реномирани институции от цял свят споделят нашата визия и увереност в способността да се трансформират отношенията на изкуството с интернет общността и да се допринесе за защитата на художественото наследство в мрежата", каза Улви Казимов, основател на URL-адреса.

Стартирането на сайтовете с .art ще започне през месец февруари 2017 г. и официалното откриване на домейна е планирано за лятото на следващата година.

Източник: БГНЕС