Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН
Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН / Thinkstock/Getty Images

На 1 декември се отбелязва Световният ден за борба със СПИН. Той е началото на целогодишна кампания с акцент върху превенцията, образованието, информираността на хората относно ХИВ-инфекцията, както и ден за съпричасност към засегнатите от болестта. Мотото на кампанията тази година е: Hands-up for HIV prevention– „Ние сме ЗА превенцията на ХИВ“. Тя ще бъде фокусирана върху превенцията на ХИВ, употребата на презервативи и лубриканти, превенция на предаването на ХИВ от майка на дете, изследване, антиретровирусно лечение и вирусна супресия. Насочена е към преодоляване на бариерите, които пречат на подрастващите момичета и млади жени, групите в най-висок риск от населението и хората, живеещи с ХИВ, на достъпа и използването на тези услуги.

В подкрепа на кампанията Обединената програма на ООН за СПИН (UNAIDS) призовава участниците да представят снимка на написана една дума или кратък израз върху дланта на ръката си, обобщавайки на какво трябва да акцентираме в усилията за превенция на ХИВ, например повече презервативи, тестване, лечение, овластяване и включване на групите в риск в програмите за превенция.

РЗИ – Добрич организира среща с медицинските специалисти от Добрич, на която бяха раздадени здравно-образователни материали и презервативи, във връзка с провеждането на инициативите за 1 декември.

Днес в Ген. Тошево и в Добрич, съвместно с Общински младежки център „Захари Стоянов” – Добрич, ще се проведе кампания, в която млади хора ще раздават червени панделки, презервативи, картички за „Превенция на ХИВ/СПИН” в централната част на града.

АНТИСПИН кампания ще се проведе в общините Тервел, Шабла и Каварна, която ще се организира съвместно с общините и Местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Всички желаещи да проверят своя ХИВ статус могат да го направят в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН, който работи към РЗИ - Добрич всеки ден от понеделник до петък от 8.30 до 17.00 часа.

По повод Световния ден, от 18.30 часа днес ще се състои съвместен концерт на БМЧК и Младежки център Добрич с участието на  Klimento Brass Band, рок групата на Ники Нейчев - Singing River и талантите от Студио "Сарандев".