Кученце, спасено след земетресението в Италия, ще става спасител
Кученце, спасено след земетресението в Италия, ще става спасител / Thinkstock/Getty Images

В истински герой на Италия се превърна малко кученце от породата бордър коли, открито от спасителите под развалините на къща в градчето Кастелучо ди Норча в област Умбрия след неотдавнашното силно земетресение, предава ТАСС.

След като доброволците от Националното общество за защита на животните извадиха нещастното пале от отломките, неговият стопанин толкова се развълнува, че начаса реши да го подари на пожарникарите, в чиито състав в Италия са включени спасителите.

Куче оживя с дни в развалините на рухнала от труса къща в Италия (ВИДЕО)

Те от своя страна с благодарност приеха необичайния подарък и му дадоха ново име - Теремото, което на италиански значи "земетресение". Сега на симпатичното животно му предстои кариера на куче-спасител, обучено да издирва хора изпод развалините.

След трусовете в Норче представителите на Националното общество за защита на животните оказаха помощ на 158 домашни животни. Ветеринарите се погрижиха за 59 кучета, 63 котки, 18 костенурки, 2 гъски, а също така за папагали, канарчета и един таралеж.

Пожарникари откриха коте сред развалините в Аматриче (ВИДЕО)

Бордър колитата се считат за едни от най-умните представители на кучешкото царство. Те са надарени с великолепно обоняние и често помагат на спасителите и полицаите, припомня агенцията.

Източник: БТА