Новите трусове в Италия заличиха села, разрушиха базилика от 14 век
Новите трусове в Италия заличиха села, разрушиха базилика от 14 век / БГНЕС, архив

Десетки хора пострадаха днес след като районът на Централна Италия, който вече беше разлюлян от няколко мощни труса тази седмица и където почти 300 души загинаха през август, беше разтърсен тази сутрин от земетресение с магнитуд 6,5, най-силното в Италия от 1980 г., предаде ДПА.

Нови силни трусове разлюляха Италия (ВИДЕО)

Няма данни за жертви при поредния трус, разтресъл земята в 7.40 ч. местно време в парка Сибилини, стръмен планински район, простиращ се върху територии от областите Марке и Умбрия, на около 120 км североизточно от Рим, сочат данните на италианския Национален институт по геофизика и вулканология.

По-рано институтът съобщи, че земетресението е било с магнитуд 6,1. "В момента нямаме данни за жертви", каза на пресконференция началникът на италианската служба за гражданска защита Фабрицио Курчо.

"Десетки хора са леко ранени, с изключение на един човек, за когото се съобщава, че състоянието му е по-тежко", каза още той, като допълни, че няколко сгради са рухнали, а доста пътни артерии са затворени. Автомобилният трафик е нарушен, което принуждава спешните екипи да евакуират ранените с хеликоптери, заяви Курчо.

Необичайно ли е последното силно земетресение в Италия? (ВИДЕО/СНИМКИ)

Въпреки всичко броят на пострадалите е ограничен, тъй като много от населените места в засегнатия район така или иначе вече са били евакуирани след земетресенията с магнитуд 5,4 и 5,9 от сряда, които бяха последвани от стотици вторични трусове през следващите дни.

"Всичко е в развалини, виждам облак дим, това е катастрофа, катастрофа", каза пред италианската агенция АНСА кметът на Усита, едно от засегнатите селища.
АНСА предаде също, че базиликата от 14 в. "Сан Бенедето" и катедралата "Санта Мария Арджентеа" в Норча са рухнали.

Районът на земетресението е на около 30 км северно от Аматриче, където на 24 август разлюля трус, при който загинаха 298 души.

Новите трусове в Италия заличиха села разрушиха базилика от 14 век
netinfo

Днешното земетресение е усетено на стотици километри, дори и в Рим, където по данни на компанията за градски транспорт двете главни метролинии са били спрени заради труса и това е довело до нарушения на графика, посочва ДПА.

Няма информация за пострадали българи след трусовете в Италия

Сеизмичната активност в Централна Италия, където през последните два месеца имаше три мощни труса, ще продължи, не са изключени нови силни трусове, но те не могат да бъдат предвидени, каза пред ТАСС ръководителят на департамента на Националния институт по геофизика и вулканология в Пиза Джилберто Сакороти.

"В сегашната последователност на сеизмичната активност няма никаква аномалия. За зоните от централните Апенини са характерни земетресения с голяма магнитуд. Такива земетресения е имало през 17 и 18 в., а последното бе през 1997 г., допълни Сакороти.

Новите трусове в Италия заличиха села разрушиха базилика от 14 век
netinfo

След подобни мощни трусове винаги очакваме дълга вълна на вторични трусове, но не е възможно да се предскаже дали ще има второ силно земетресение, посочи експертът.

Източник: БТА