Силно земетресение разтърси Централна и Южна Италия след седмица на трусове, които оставиха без покрив хиляди хора, предаде АП.

Европейският сеизмологичен център определи магнитуд от 6,5 с епицентър на 117 км североизточно от Рим и на 67 км източно от Перуджа, близо до епицентъра на трусовете миналата седмица. Засега няма данни за жертви или разрушения.

Трусът е регистриран в 7.40 ч. местно време (8.40 ч. българско време). Дълбочината на труса е била 10 км.

Необичайно ли е последното силно земетресение в Италия? (ВИДЕО/СНИМКИ)

Минути по-късно - в 7.44 ч. местно време е бил регистриран и втори трус с магнитуд 4,6 по Рихтер. Последвали са още вторични трусове със сила над 3,5 по Рихтер.

Над 100 вторични труса разлюляха Централна Италия

В 8.13 ч. местно време е отчетен трус с магнитуд 4,8 по скалата на Рихтер с дълбочина 20 км. Епицентърът е бил на 98 км от столицата Рим.

Европейският сеизмологичен център отбелязва, че преди най-силния трус от тази сутрин, в 5.52 и 6.02 ч. (местно време) са били регистрирани няколко по-слаби труса с магнитуд 2,5-2,6 по скалата на Рихтер.

Разрушения след труса в Италия, няма данни за жертви

Два труса с магнитуд 5,4 и 5,9 бяха регистрирани на 26 октомври в централната част на Апенините в района между градовете Перуджа и Мачерата (на границата между областите Марке и Умбрия) и оттогава в района постоянно се усещат вторични трусове, достигащи магнитуд 5.

В резултат близо 4000 души в 15 населени места останаха без покрив в областта Марке, която сериозно пострада от природната стихия.