Над 100 млн. лв. ще бъдат инвестирани в Аспарухово
Над 100 млн. лв. ще бъдат инвестирани в Аспарухово / снимки: live.varna.bg

Новите проекти, които ще бъдат реализирани в район „Аспарухово", и работата по националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради представи кметът Иван Портних по време на среща с граждани от района. В нея се включиха Христо Иванов, зам.-кмет на общината и районният кмет Калина Белмезова.

Отчетено бе, че през тази година в Аспарухово бяха реализирани два големи инфраструктурни проекта - изграждане на магистралния водопровод, на стойност 3,5 млн. лв., който захранва с вода Боровец, Галата и част от Аспарухово. Приключи и първият етап от ремонта на деретата в квартала. Средства за това бяха осигурени по фонд „Солидарност" на Европейския съюз. Финансирането е в размер над 10 млн. лв., като близо 9,4 млн. лв. са от фонда, а 668 000 лв. е съфинансирането от Община Варна. Охранителните канали вече са с възстановени водопроводимост, с ремонтирани мостови съоръжения и изградени зауствания в морето. Варна стана първи град в страната, който успя да привлече средства по фонд "Солидарност", за да реши сериозен инфраструктурен проблем.

До пролетта завършват охранителните канали в „Аспарухово"

Вторият етап от дейностите предвижда покриване на каналите, като са предвидени възможности за създаване на нови пространствата - зелени площи, детски площадки, паркоместа. За целта са предвидени 3,3 млн. лв. от местния бюджет.

След финала на тежката работа по ремонта на каналите и на подземната инфраструктура, пристъпваме към облагородяване на градската среда, каза кметът Иван Портних. Общината е готова с проекти за изграждане на рибарско пристанище в местността Карантината, за изграждане на басейн, за разширяване на Аспаруховия парк и социализация на Аспаруховия вал. Предстои пълна рехабилитация на основните пътни артерии - бул. „ Народни будители", „Първи май", „Мара Тасева" и др. Ремонт на Аспаруховия мост през зимата няма да има, Агенция „Пътна инфраструктура" ще прецени кога да започне втория етап от рехабилитация на съоръжението, стана ясно по време на разговорите.

По време на срещата бе уточнено, че в района има сключени договори за саниране на 6 кооперации. Кметът призова хората да бъдат активни, за да могат да се възползват максимално от възможностите, които държавата им дава за безплатно саниране на домовете. „Ангажимент на общината е около всеки саниран блок да обновим пространството - с озеленяване, тротоари, осветление", каза Иван Портних. Христо Иванов напомни, че във всяка районна администрация има експерти, които могат да оказват помощ при стартиране на процедурите.

Над 100 млн лв ще бъдат инвестирани в "Аспарухово"
netinfo

На финала на срещата председателят на храм "Св. Цар Борис" - отец Добромир, благодари на кмета и на Общинския съвет за финансовата подкрепа, благодарение на която са били възстановени иконописите в църквата.