Община В. Търново е в партньорство с 26 града от 5 континента
Община В. Търново е в партньорство с 26 града от 5 континента / netinfo

Община Велико Търново поддържа ползотворни партньорски отношения с 26 града от 5 континента. Това съобщи кметът на старата столица Даниел Панов по време на днешното заседание на Общинския съвет. Групата на Реформаторския блок отправи питане, касаещо международните отношения на Велико Търново.

В отговор, Даниел Панов посочи, че в момента текат подготвителни дейности за побратимяването на Велико Търново с градове от Словения, Азербайджан и Португалия. „Договарят се сферите на бъдещото сътрудничество”, обядни градоначалникът. По негови думи през последните години много от европейските градове не подписват договори за партньорство, а работят чрез меморандуми.

Община Велико Търново работи за установяване на партньорски отношения с македонския град Охрид и турския Бурса. Делегации от двата града вече няколко пъти участваха на Международното изложение „Културен туризъм” в старата столица и са изразявали желание за сътрудничество с Велико Търново.

Особено ползотворни са отношенията с Бурса в областта на спорта и културата. Турският град дари на старата столица три детски площадки, припомни Даниел Панов. Предвижда се в бъдеще във Велико Търново да бъдат организирани дни на Охрид.