За всички наши теми и видеа до момента, както и предложения за нови, посетете фейсбук страницата ни Бърборани!

Всеки прави различни жестове с тялото си ежедневно, но замисляли ли сте се какво все пак означават те? Какво всъщност казвате на хората с езика на своето тяло? За да отговорим на тези въпроси, попитахме професора по социална и медийна психология в НБУ и специалист по невербална комуникация Толя Стоицова.

При разговор хората, които не са обучени, но са чувствителни, усещат когато някой друг говори, че нещо не е наред, и не му вярват, но не могат да кажат откъде идва. Истината е, че двата канала - вербален и невербален, се разминават или иначе казано - това, което казваме с устата, тялото ни не го потвърждава, обясни проф. Стоицова.

Откритост при хората

Най-лесно можете да усетите откритостта на позицията, когато независимо колко е темпераментен човек, може да видите дланите му. Щом видите дланите на някого, той не лъже. Друг е въпросът, че може да не ви хареса това, което казва, но той със сигурност е искрен.

Кръстосването на ръце и крака

Всички кръстосвания на ръце, крака, са закритост на позицията. А закритостта означава изключване от взаимодействието. Тук има едно изключение - жените много често си кръстосват краката от суета и защото така седи една дама, особено когато тя е с къса и тясна поличка.

Как да разпознаете лъжата?

Когато хората послъгват, не може да им видите ръцете. Те все са някъде - по джобове, отзад на кръста, жените пък може да си оправят червилото като инстинкт, дори да нямат такова, мъжете да си пипат мустаците, даже и без да ги имат. Тоест жестове се въртят около устата, защото осъзнавате, че лъжете.

Притеснение

Притеснението може да се изрази по различен начин. Например, ако има плот или по-висока маса, хората, които се притесняват, гледат да си скрият ръцете отдолу и много често с тях барабанят. Друг признак е кръстосан крак, който се поклаща. Много често също млади момичета си играят с косата - това се случва, защото от притеснение и мислене какво да се каже, това е един несъзнателен жест нещо друго да се прави. Някои, пък, държат химикал и си играят с него. Всичко това е един останал от детството жест - като много малки децата се държат за родителите си.

Няколко съвета как да бъдете по-уверени и спокойни в офиса

1. Бъдете себе си. Най-добре човек се чувства и изглежда, когато е с естествено поведение.

2. Ако ви се налага да представяте тема или искате да изложите вашата теза, най-важното нещо е да имате лично убеждение в това, което говорите. Не защото шефът или някой друг ви е наредил, че така трябва, а защото това е вашият възглед. Трябва да знаете, че убеждаващата комуникация е насочена за публиката.

3. Добрият комуникатор трябва да следи публиката как реагира.

4. Не бъдете лицемерни. Щом видите, че вашата теза не се харесва на останалата аудитория, не е срамно да кажете, например: „Имам чувството, че не всички мислим по един и същи начин", или пък „Кой би искал да каже каква е обратната теза". При тези ситуации се създава доверителното общуване.

Не правете тези жестове! Правят лошо впечатление!

Не говорете пред публика поучително и сякаш вие сте прави за всичко и по всички въпроси.

Когато говорите, не размахвайте юмрук или пръст, като че ли почуквате хората по главите. Това е много неприятно за останалите.

Когато говорите с кръстосани ръце и през рамо, тип „Достатъчно е, че пребивавам тук и съм се съгласил да говоря с вас", е много унизително.

Златни правила при общуването

Проф. Стоицова обясни, че има четири златни неписани правила при общуването.

1. Гледайте другите в очите, независимо от ситуацията, заобикалящата среда и дали сте притеснени. Дори при шефовете трябва да е така - това, че са на по-висока позиция, не им дава правото да не гледат другите в очите.

2. Не критикувайте публично. Обикновена публичната критика води до някакъв тип унижение. От това няма ефект. Ако критиката е градивна и става на четири очи, тогава е одобрително.

3. Уважавайте автономността! Това означава да уважавате някого само поради факта, че той е човек. Може да не ви харесва или да има други възгледи, но трябва да го уважавате.

4. Спазвайте доверителното общуване! Когато кажете на някого нещо, не е нужно да се кълнете. То трябва да остане заключено само за вас. Или казано по друг начин - не клюкарствайте!

За още любопитни подробности - гледайте видеото!

Източник снимка: Thinkstock/Getty Images