Празнуваме Димитровден, идва зимата
Празнуваме Димитровден, идва зимата / DarikNews.bg, архив
Празнуваме Димитровден, честито на именниците
90751
Празнуваме Димитровден, честито на именниците
Празнуваме Димитровден, честито на именниците
  • Празнуваме Димитровден, честито на именниците
  • Празнуваме Димитровден, честито на именниците

На 26-и октомври по традиция отбелязваме Димитровден. Празнуват всички хора, които носят името Димитър и неговите производни.

Днес Българската православна църква почита паметта на Свети Димитър Солунски. Счита се, че светецът, който почитаме днес, е бил проконсул на Солун и е загинал мъченически за Христовата вяра на 26 октомври през 306 г.

Свети Димитър е роден през трети век в Солун. Баща му е бил градоначалник. Когато Димитър поотраснал, родителите го въвели в молитвената стая и започнали да го учат на Христовата вяра. Повикали свещеник и го кръстили.

След смъртта на родителите си Димитър наследил голямо богатство. Той тайно вярвал в Христа, но не смеел открито да изповядва вярата си, тъй като по онова време имало голямо гонение срещу християните. Една от стаите в дома си бил превърнал в молитвена, поставяйки иконите на Спасителя и на Св. Богородица.

Счита се, че Свети Димитър много пъти спасявал Солун от вражески нападения. Той бил почитан още от онези времена в Тракия и в Македония. По-късно българи и гърци започнали разпалено да си оспорват „покровителството на небесния стратег от Солун". Заради славянския му произход от древни времена всички славянски народи честват светеца.

Народният култ към него го представя като по-голям брат близнак на Св. Георги. Широко разпространена е поговорката „Свети Георги лято носи, а Свети Димитър - зима".

В представите на нашите предци Свети Димитър язди бял кон, а снежинките падат от бялата му брада. На Димитровден се прибират ралата на сухо, редят се дървата за зимата.

В народния календар Димитровден бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в полунощ срещу празника на Св. Димитър небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Светецът се смята за покровител на зимата, студа и снега. На 26 октомври завършва традиционният период - от Гергьовден до Димитровден, за наетите сезонни работници - пастири и ратаи.

В някои краища на България все още се спазва традицията за Димитровденските събори. Дори и да няма събор, празникът се почита от хората заради именниците. На трапезата присъстват курбан от овче месо, пиле яхния, гювеч, пита с ябълки, варена царевица и тиква.

Имен ден празнуват Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита.

Димитровден е приет също и като ден на строителя. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички ангажирани в сферата на строителството.

Светията мъченик е един от най-почитаните у нас. На него са посветени много храмове по цяла България и в деня на неговото честване ще бъдат отслужени навсякъде празнични литургии.

По повод празника в храм „Св. Димитрий" в столичния кв. Хаджи Димитър от 9.00 ч. ще се отслужи литургия, в която българският патриарх Неофит ще вземе молитвено участие, съобщиха от Синода.