Най-щедри са хората в страни, засегнати от войни или бедствия
Най-щедри са хората в страни, засегнати от войни или бедствия / ThinkStock/Getty Images

Въпреки че страната им е раздирана от гражданска война, иракчаните са най-щедрите хора в света по отношение на непознати в нужда, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от глобално проучване.

Проучването е осъществено от фондация Charitable Aid със седалище в Лондон. Организацията е използвала данни от анкета на Галъп за благотворителността през 2015 г., обхванала 140 страни.

Да си добър е заложено в мозъка

За първи път от 2010 г., когато фондацията започва да прави годишното проучване, над 50 процента от жителите на въпросните страни са съобщили, че са помагали на непознати. Най-щедри се оказват обитателите на държави, засегнати от военни конфликти или бедствия.

Българинът крие добро сърце: Готов да помага на непознати, макар и не с пари

Проучването показва, че 81 процента от жителите на Ирак през изминалия месец са помогнали на изпаднал в нужда човек, когото не познават. Въпреки собствените си проблеми, страната за втора поредна година заема първото място по щедрост към непознати. На второ и трето място са други две страни с вътрешни конфликти - Либия и Ирак.

По отношение на дарения за благотворителност първенец отново е Мианма. Според проучването 90 процента от жителите й са дарили средства за благотворителни цели през изминалия месец.

Мианма е най-щедрата страна за 2015 г., дарителите по света се увеличават

Според индекса на организацията, отчитащ благотворителното поведение на хората - колко често те даряват пари, извършват доброволческа дейност и помагат на непознати, по общ показател за щедрост след Мианма се нареждат САЩ.

Източник: БТА