Учени от Узбекистан ще посетят Русенския университет
Учени от Узбекистан ще посетят Русенския университет / DarikNews, архив

21 представители на академични институции от Узбекистан ще бъдат на посещение в Русе от 26 до 30 октомври по време на шестата мобилна програма по проект MATcHES (на програма ТЕМПУС). Целта на проекта е да се модернизират висшите училища в Узбекистан в съответствие с Европейските реформи (и в частност –  с Болонския процес), като по този начин се допринесе за достигане на икономика, която се базира на устойчивост, знание и иновации.

Участниците са представители на Инженерно-техническия институт в гр. Бухара, Инженерно-педагогически институт в гр. Карши, Наманганския инженерно-педагогически институт и Комитета за координация на науката и технологията в гр. Ташкент, Узбекистан, а водещ партньор на проекта е Русенският университет.

В първия ден на мобилната програма са предвидени срещи с ректора на Русенския университет и с екипа, който се занимава с организирането на обучение на чуждестранните студенти. Ще бъде представена платформата за дистанционно обучение и платформа за връзка между фирмите потребители на кадри и студентите от университета.

В следващите дни гостите ще се запознаят с дейността на Центъра за защита на интелектуалната собственост и Центъра за технологичен трансфер. Представителите на узбекските университети ще участват с доклади в Годишната научна конференция на Русенския университет и Съюза на учените.