Откриха юбилейна изложба „30 години Национален музей на текстилната индустрия
Откриха юбилейна изложба „30 години Национален музей на текстилната индустрия / областна администрация Сливен

Юбилейната изложба „30 години Национален музей на текстилната индустрия» беше открита в Сливен. Експозицията е подредена в сливенската зала „Май". Изложбата представя музея в различни аспекти от неговото развитие през годините - от откриването му през 1986 г. до наши дни.

Тони Димитрова - завеждащ Музея на текстилната индустрия - Сливен, каза при откриването, че основен акцент в изложбата са хората - тези, които имат основен принос за превръщането му в уникално място, пазещо историята на производството на текстил. Тя благодари на всички служители, работили през трите десетилетия от създаването на музея, както и на всички спомоществователи, подкрепящи дейността му. „Чрез тази изложба показваме и нашата дълбока отдаденост към работата си", каза още тя.

Областният управител Татяна Петкова поздрави бивши и настоящи служители на Музея на текстилната индустрия, които са изградили това, което жителите, гостите и най-вече децата на Сливен виждат днес. „Това е музей, който пази живи нашите традиции. Той е резултат от труда, усилията и огромното желание на работещите в него, превърнали го в единственото в страната подобно място. Гордейте се с това, което сте направили и продължавайте напред", каза Петкова.

Поздравителен адрес от името на кмета на община Сливен поднесе Стефан Кондузов - заместник-кмет, а Светлозара Карарадева поздрави присъстващите от името на директора на Националния политехнически музей.

През бурния 19 век Сливен е забележителен икономически развит град. В първите десетилетия след Освобождението настъпва истински бум на развитие на текстилната индустрия, създават се много текстилни фабрики по примера на Добри Желязков Фабрикаджията.

Затова още през този период възниква идеята за създаване на промишлено-занаятчийски музей в Сливен, която намира формално проявление в Устава на Дружеството за икономическо повдигане на града през далечната 1903 г. Тази идея става реалност чак през 1983 г, когато започват да се организират националните чествания за 150-тата годишнина от българската индустриализация. Създава се един държавен музей, който преди 30 години отваря врати за посетителите. И от тогава до днес Музеят на текстилната индустрия успява да показва текстилната индустриална история на Сливен и на България по един уникален и атрактивен начин. Това е музей, в който машините работят и съвсем осезаемо ни връщат във времето назад и ни карат буквално да се докоснем до историята.

Настоящата изложба показва само една малка част от усилията на музейните специалисти да съхранят културните ценности, свързани с историята на текстилното производство, и да популяризират нашето индустриално културно наследство, а с това и нашия град пред света.