Генералният консул на Турция: Пловдив е градът – пример за етническа толерантност
Генералният консул на Турция: Пловдив е градът – пример за етническа толерантност / netinfo

“Няма по-хубаво място от Дома на етносите – символ на солидарност и разбирателство, на което всички да подкрепим каузата на организации като Фондация “Заедно” и да отправим послание за мир и толерантност, а Пловдив е градът – пример за това”. Това каза по време на организираната по идея на турската общност “Вечер на ашурето” Генералният консул на Република Турция Бирей Йълмазсой. Събитието, което е и първото обществено, на което говори дипломатът, бе с благотворителна цел, в подкрепа на дейността за приобщаване на всички общности към културния живот в града, избран за Европейска столица на културата през 2019-та година.

“Първата вечер на ашурето” в Пловдив премина при изключителен интерес и много гости. По традиция турската общност черпи с известния като “гозбата на мира” десерт всички приятели, без значение на произход и религия. Домът на етносите събра хора с различна етническа принадлежност и социално положение, деца и възрастни. Събитието уважиха главният секретар на областния съвет по сътрудничество, етнически и интеграционни въпроси Нъшан Деркалестаниан, главните експерти по социална политика в общинската администрация Октай Шериф и Петър Граматиков, директори на културни институции, студенти, представители на бизнеса от различните общности, приятели и партньори на фондацията.


По време на събитието бе представена и фотозиложба, която показва различни периоди от съществуването на джамията „Магбул Ибрахим паша“ в Разград, която има 400-годишна история и е паметник на културата, включен в каталога на ЮНЕСКО като третата по големина на Балканския полуостров. През месец юни т.г. Министерство на културата даде разрешение куполът на храма да бъде почистен от саморасли храсти и дървета, както и да се подменят и остъклят счупени и липсващи прозорци, за да се спре проникването на атмосферни води в сградата.