Атракционен влак пристига в Русе
Атракционен влак пристига в Русе / снимка:БДЖ

Атракционен влак ще пътува по линията Варна - Русе по повод навършващите се тази година 150 години от откриването на първата железопътна линия в България. Юбилейното честване се организира от БДЖ и Национална компания „Железопътна инфраструктура", под егидата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, информират от държавните железници. Специалният влак ще отпътува от жп гара Варна в 08,15 часа днес и по време на своето пътуване към Русе ще спира на гарите на всички общини по своя маршрут /Варна, Белослав, Синдел, Провадия, Каспичан, Хитрино, Самуил, Разград, Вятово и Русе/. На всяка от тези гари местните кметове са организирали кратки празнични посрещания и програми. В Русе мероприятието ще завърши с празнична програма.

Атракционният влак пристига пред Музея на транспорта в Русе в 15,30 ч. Той ще бъде посрещнат в 14:55 часа от Биг Бенд Русе и деца и възрастни, облечени в ретро костюми, а в 16:30 часа програмата ще продължи на Централна ЖП гара с откриването на паметна плоча, приветствия и прожекция на филма "Тренът".

На гаровия перон всички, които проявяват желание, могат да посрещнат атракционния влак и да се снимат с него.

Специалната атракция за пътуващите и посетителите на събитието е ретро подвижния състав. Влаковата композиция ще бъде теглена от парен локомотив, като в състава й е включен вагон от царската композиция на Цар Борис III „Корона експрес".

Парният локомотив, който ще тегли атракционния влак, е произведен през 1942 г. в локомотивната фабрика „Henschell - Kassel", Германия. През 1976 г. локомотивът е бракуван, а през 1979 е запазен като единствен представител от тази серия парни локомотиви в БДЖ. През 2011 г. е възстановен отново за движение в Локомотивно депо Горна Оряховица за провеждане на атракционни пътувания.

Първокласният вагон-салон е произведен през 1938 година в „Linke Hoffman Werke-Breslau", Германия и е личен вагон за пътуванията на Цар Борис ІІІ. Този вагон разполага с 1 служебна кабина с 1 легло, 4 кабини с по 2 легла, 2 кабини с две спални с по едно легло и общ санитарен възел, салон с 11 места за срещи, съвещания, хранене и склад. Вагон-салонът е със запазено луксозно обзавеждане като специалните ламперии и дамаски са автентични.